Самобръсначки и пособия за бръснене

Пособия за бръснене
Post Reply
HIGHWAY
разучаващ
Posts: 61
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:28 pm

Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by HIGHWAY » Mon Dec 09, 2013 8:54 pm

Четейки темата за бръсначите се замислих, че би било полезно да имаме и тема, в която да разискваме останалите традиционни средства за бръснене а именно самобръсначките във всичките им разновидности, както и останалите "такъми" съпътстващи процеса на бръснене - ножчета, кремове, гелове, сауни, четки и разните приспособления...
От скоро се запалих по традиционното "мокро бръснене" с DE самобръсначка използваща традиционните и познати ни от години двустранни ножчета за бръснене с които са се бръснели нашите бащи, че и дядовци доста дълги години. За целта си поръчах самобръсначка Merkur 34C HD Clasic, четка с изкуствен косъм и качествен сапун за бръснене. С радост мога да кажа, че бръсненето от досадно задължение се превърна в ритуал, които все повече ми харесва...
Понеже темата за избор на подходящите принадлежности е почти безкрайна ще цитирам малко информация заимствана от друг форум, която на мен лично ми беше от полза за да се ориентирам.


История
http://en.wikipedia.org/wiki/Razor
http://en.wikipedia.org/wiki/Safety_razor
http://www.warwickshire.gov.uk/web/c...256F2B0043FBFE
http://pedewei.home.xs4all.nl/index.htm

_________________________________________________
Как да стигнем, до перфектното бръснене ?

Още праисторическия човек първо е остъргвал с мидени черупки бузите си, иначе праисторическата жена не го оставя да танцуват буза до буза и от тогава бръсненето е част от мъжкия опит. Но дори и с днешните високотехнологични самобръсначки, много мъже все още се порязвания или престъргват с бръснача. Днес ще обясним най-новите тенденции в мъжката козметика, която обещава едно по-добро бръснене, връщайки ни към старата школа.

Q: Кое е идеалното бръснене и защо не се получава при повечето мъже ?

A: Перфектно бръснене е това, което всички хора се стремят всяка сутрин, когато поднесат бръснача до брадичката - бръснене без усилие, с гладка като на бебе кожа и без обичайното дразнене, зачервяване и усещането за изгаряне което се усеща при повечето мъже.

Защо това е толкова трудно да се постигне при много момчета? Това е така защото правилното бръснене се е превърнало в изгубено изкуство. Бръсненето е една от тези славни мъжки традиции, които се използват да се предават от баща на син, но някъде по линията, когато бръсненето става с по-евтини, за еднократна употреба самобръсначки, отколкото с хубав, прецизно направен метален инструмент в ръката си, то става безмозъчен рутина, към която се втурвате сутринта, без дори да мислите за него. Тъпа самобръсначка за еднократна употреба, влачена през слой от пяна или гел върху бузите ви е стъпка назад от миналото, а не подобрение. Сега мъжете от всички възрасти обръщат все по-голямо внимание на външния си вид, и не е чудно че най-горещата тенденция в мъжката козметика момента е връщането към традиционното мокро бръснене, и милиони хора са шокирани да открият, че "старият старомоден" метод за бръснене с Хавайски обръч е всъщност най-доброто качествено бръснене което можете да получите.

Q: Какво е "мокро бръснене" и с какво е различен от начина, по който повечето мъже и жени - се бръснат днес?

A: Термина мокро бръснене предполага - поддържане на лицето си (или за жените краката), мокро с много гореща вода, преди и по време на целия процес на бръснене. Всъщност, вие винаги трябва да се бръснете след горещ душ, но не и преди това (ако имате нужда да се обръсне без да се взема душ, то миенето на лицето ви с топла вода за няколко минути ще е достатъчно). Със слой от топла вода между кожата и пяна, острието следва повърхността, вместо да се плъзга върху нея, което е основната причина за дразнене, зачервяване при "бръснене на подутини".

Мокрото бръснене ви дава по-ефективно бръснене и по-добре изглеждаща кожа. Горещата вода отваря порите на кожата ви и отпуска лицевите мускули, и омекотява вашите мустаци за по-ефективно срязване. Вярвате или не, но вашите мустаци са по-трудни за бръснене за острието на бръснача с огромното мнозинство от кремове за бръснене, пяна за бръснене и гелове на пазара - бръсненето става "на сухо" или предимно сухо. Означава, че буквално бръснача замира на всеки косъм от лицето ви, вместо да премине без да дразни кожата ви. Ключът за правилното мокро бръснене е запазване на лицето мокро, колкото е възможно по време на бръснене. Дори ако можете да запазите сегашните си инструменти и рутинна, ще се учудите колко по-лесно и по-комфортно е бръсненето, когато поддържате лицето си хидратирано през цялото време с много гореща вода (не попарена).

Q: Какви са основните инструменти, необходими за мокро бръснене ?

A: Идеалният бръснене има три съставки: добра самобръсначка, една добра четка, и глицерин или крем за бръснене. Но най-голямата разлика между мокрото бръснене и начина, по който повечето мъже се бръснат днес е използването на четка за бръснене. Добрата четка за бръснене с косми от язовец е най-важната съставка за получаване на перфектното бръснене - дори да не промените част от рутината на бръснене, ако добавите една добра четка, вие ще бъдете изумени колко по-добре и по-приятно става бръсненето.

Сравнете един човек, който използва пръстите си, за да размаже евтиният гел за бръснене на лицето си който мирише точно като дезодорант му - с друг използващ четка за бръснене и висок клас английски крем за бръснене, който мирише на прясно нарязани теменужки върху лицето и шията. Това е възможно най-добрият начин да подготвите кожата и мустаците си за най-удобното бръснене.

Четката за бръснене не е проста като четкатаа боя. Най-добрите четки са направени от косми на язовец и започнат от $ 25 - поглъщат топла вода и след това, след като натопите края на четката във вашето легенче (да не чаша, а легенче, ще ви обясня по-късно) смесва горещата вода с крема за бръснене, като движите четката напред-назад по лицето и шията и с движение нагоре-надолу. Комбинацията от гореща вода, смесена с крем и прекарана четка по цялото лице осигурява по-дебела, по-богата, по-успокояваща пяна, която е невъзможно да се получи само с пръстите ви. Четката за бръснене също така нежно ексфолира, премахва мъртвата кожа от лицето ви преди бръснене, което се отървава от нещо между кожата и мустаците ви. И накрая, с движения нагоре-надолу, четката повдига мустаците ви и ги задържа да стоят изправени с дебела пяна, като така излага максималната дължина на мустаците на остриетата.

Оригинални четки за бръснене, с косми на язовец се предлагат във всякакви размери и типове косми и струват навсякъде от $ 25 за основният клас до $ 550 за най-високият английски клас- ръчно направени, съдържащи само косми от врата на язовец, които според някои имат най-доброто задържане на вода известно на човека.

Имате ли нужда от четка за бръснене за $ 550? Отговорът е не.
Ако сте преминали през много четки за бръснене през годините, и се придържате към четка от истински коми на язовец (често се използват евтини четки от свинска четина, която е много по-твърда и непропусклива от тази на язовеца, и не толкова удобна за вашето лице), единствените неща, които са важни са размера и цената. Големите четки задържат повече вода и по-добре разнасят пяната, но в действителност, разликата в поведението между една малка $ 25 четка от язовец и такава за $ 550 е незначителна. Ако знаете какво да правите - да накиснете четката във ваничка, пълна с топла вода за секунда или две, нанесете малко крем за бръснене върху връхчетата, а след това го разнесете нагоре и надолу върху лицето и шията, докато работите ще се получи дебел, непрозрачен слой пяна. Препоръчвам английските Vulfix четки, които са на много по-разумни цени, отколкото повечето от високият клас британски четки за бръснене, които рядко се доближават до качеството на моделите на Vulfix. Те са най-добрите четки за бръснене, с най-разумна цена.

..........

След като сте се подготвили за бръснене - четка, бръснач, и малко крем за бръснене, ще ви трябва легенче, пълно с топла вода (не гореща). След като излезете от хубавият горещ душ, попълнете легенчето с гореща вода и оставете вашата четка за бръснене да се накисва във водата. Ръснете малко по-топла вода на лицето си, за да го задържите максимално мокро. Ключът към мокрото бръснене е възможността да се поддържа лицето хидратирано с топла вода по всяко време.

Извадете четката от водата, и я дръжте с дръжката надолу докато водата спре да капе от нея и тогава сте готови да приложите крема. Ако имате ваничка, крем за бръснене, завъртете мокрият връх на четката в кръгови движения върху повърхността на крема, докато не получите малко количество видима бяла пяна. Не е нужен много крем, но вие и не искате прекалено малко. След първите си няколко бръснения, вие ще получите представа колко точно е нужното количество.

Сега плъзнете четката по лицето си нагоре и надолу, нагоре и надолу, по цялата област на лицето и шията, които ще бръснете. Правете го в рпродължение на близо една минута и така, докато се получи дебел, непрозрачен слой от богата пяна върху площа за бръснене. След това поставетете четката си изправена с дръжката на тезгяха и вземете бръснача.

Започнете да се бръснете отгоре-надолу върху лицето и шията, в посоката на растеж на мустаците. Поне за първото преминаване, Като движите бръснача в северна и южна посока ще се отървете от повечето косми, без да подразните кожата си. Ако искате по-гладко бръснене, намокрете лицето си отново и нанесете отново пяна, бръснете много леко нагоре, срещу космите, в посока юг-север. Кожата на повечето мъже е твърде чувствителна, за да се бръснат в обратна посока без да получат зачервяване и дори врастнали косми, но ако можете да се справите с това, започнете леко.
След като сте готови с бръсненето, изплакнете лицето си със студена вода, за да затворите порите, обилно изплакнете четката за бръснене и я разклатете за да я изтръскате, като я съхранявате поставена на дръжката, а не в легнало положение. Това ще позволи четината да изсъхне на въздух, без да се повреди. Разбира се ако имате стойка за четка-ползвайте нея.
Така вашата четка ще се запази и ще продължи да ви служи 20 или повече години.
Също така попиите водата от лицето си със суха и чиста кърпа. Без да търкате и забърсвате! Завършете с нанасянето на афтършеф несъдържащ алкохол или овлажнител за след бръснене - за да успокоите и подхраните кожата, всеки добър хидратиращ крем ще е по-добре от това смъдене предизвикано от съдържащите алкохол автършейфове, от които всички ние сме страдали .

Въпрос: А къде мога да прочетете повече, ако се интересувате от повече информация за мокрото бръснене?
A:, Има няколко форума wetshaving в мрежата, но най-полезният и информативен се нарича Wetshavers. Някои от момчетата, които публикуват редовно го практикуват в продължение на повече от четиридесет години, и те винаги се радваме да помогнем на един начинаещ и да отговори на всички негови въпроси за продуктите и техниките. Бръсненето не е ракетна наука, но ако наистина искате да съкрати своята крива на обучение с безопаснен бръснач или да не си прережете гърлото, архивът на Wetshavers "е чудесно място за да научите всичко, което трябва да знаете за получаване на перфектното бръснене.

http://groups.msn.com/WetShavers/
http://theshaveden.com/forums/
http://today.msnbc.msn.com/id/6886845#.T9OCaVLv785

1. Олио за бръснене (или масло). Доста скъпичко но в нета може да намерите инфо как се прави - рициново масло и зехтин. След това по желание ароматизиращо масло. Точната пропорция за смесване е горе-долу 3:1 зихтин-рициново масло. Нанася се преди нанасянето на крема за бръснене и се втрива старателно, върху навлажнена с възможно най-топла вода кожа. Редуцира до минимум одраскванията, зачервяванията и ножът върви осезаемо по-гладко. Предотвратява раздразнения и растящи навътре косми. Освен това брадата се отрязва по-дълбоко заради ефектът на "бухване" при нанасянето на маслото. Зехтин вярвам почти всички имаме вкъщи, а рициновото масло е 1.4 лв. Ако ползвате това може да премахнете всички скъпи препарати за бръснене и пак да получите задоволителен ефект от бръсненето.

http://www.kozmetika.bg/show/POLAAR/...E%D0%B2%D0%B5/
http://apteka.framar.bg/30025090/%D0...-%D0%BC%D0%BB-

2. Използването на крем за бръснене е за предпочитане пред пяната или гелът. Кремът най-добре да се слага с четка (но не и задължително). “Каро” (оригиналният) неимоверно е най-добрия, но и другите марки са за предпочитане пред пяната и гелът особено като имаме в предвид глицеринът който е спестен в пяната и гелът (в повечето случай, да не кажа всички). Кремът е по-евтиния и по-качествен избор за бръснене. Единственият му недостатък пред гела, е че когато се бръснеш не чуваш двигател на болид

3. Използването на двуостри ножчета за бръснене са за предпочитане пред самобръсначките с много ножчета защото с тях се бръснеш само с едно движение на острието по лицето си(изключваме хората с много гъста брада), докато с другите се налага да повтаряш по няколко пъти на едно и също място и на всичкото отгоре с 3 или повече остриета наведнъж. В крайна сметка двуострите ножчета спестяват не само пари, но и време от бръсненето. Единственият им недостатък е че не са с подвижна глава, но за много хора подвижната глава не е задължителна за да успеят да се обръснатПроизводители на четки

http://www.simpsonshavingbrushes.com/shop/3/index.htm
http://www.vulfixoldoriginal.com/
http://www.omegabrush.com/english/da...co.php?macro=6
http://www.edwinjagger.com/
http://www.shavemac.com/
http://www.men-u.co.uk/
http://www.baxterofcalifornia.com/
http://www.semogue.com/index.php
http://kentbrushes.com/

_________________________________________________

Кремове и сапуни за бръснене

http://www.penhaligons.com/shop/bath...ams-soaps.html
http://www.drharris.co.uk/
http://www.olivia-seife.de/
http://www.crownshavingco.com/
http://www.colconkproducts.com/
http://www.accakappa.it/
http://www.baxterofcalifornia.com/
http://www.proraso.com/
http://www.castle-forbes.com/perfumery.aspx
http://www.edwinjagger.com/
http://www.tayloroldbondst.co.uk/

_________________________________________________

Производители на самобръсначки

http://www.gillette.com/bg/BG/home.aspx
http://www.schick.com/
http://www.wilkinson-swords.com/Star...37c2b79e580069
http://www.wilkinsonsword.co.uk/men/contact_us
http://www.merkur-razor.co.uk/
http://www.bicworld.com/
http://www.dorcousa.com/

_________________________________________________Надявам се темата да е полезна и да я доразвием с още информация и споделен опит в това мъжко занимание *DRINK*

f(x)dx
постоянно присъстващ
Posts: 962
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:19 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by f(x)dx » Mon Dec 09, 2013 10:19 pm

Темата, поне за мен, е много приятна, защото аз съм от тези мъже, за които ритуалното бръснене е източник на удоволствие и приятни емоции.
Казвам ритуално, защото има и ежедневно - това, което правя всяка сутрин подготвяйки се за работа. Обикновено целта е да го сведа до под пет минути и две порязвания :lol:
Няма време за мурафети, горещи душове, четки с косъм на язовец и прочее и прочее.

Скромният ми над 20 годишен опит сочи, че обилното плискане с топла, почти гореща вода, обилната пяна, разтривана са ръка и ножче на максимум 20 бръснения е комбинацията, която ми гарантира гладко и безпроблемно бръснене. Фен съм на образуването на пяна с четка и крем за бръснене, но напоследък се ориентирах към гелове, основно за да спестя някоя и друга минута. И за крем, и за гел най ми харесват Нивеа.

Ножчетата, с които съм се бръснал най-леко и с най-малко порязвания са Сензор Ексел на Жилет и една проста, но удивително добра и ефективна самобръсначка на Уилкинсън.
За тази става въпрос - Extra 3 sensitive. Продават се в Кауфланд. Пет лева за 4 ножчета или 6 лева за 5 ножчета, нещо от сорта. Но наистина бръсненето с тях е истинско удоволствие.
Image

Сега искам да покажа нещо, което съм включил в списъка на покупките си като предмет с историческа стойност. Може би малко хора от съфорумците са виждали машинка за заточване на бръснарски ножчета. Ето този модел е бил много популярен през 20-те и 30-те години и у нас и почти всеки уважаващ себе си мъж е имал такова нещо

Image

Доколкото схващам зелените камъчета заточват. Ножчето се поставя, кутийката се затваря и с издърпване на шнура е ставало заточването.
Сетете се сами колко скъпи/дефицитни са били ножчетата. Едни прости ножчета за бръснене. Съответно колко разглезени сме ние сега дето едва ли не се "къпем" в ножове.

User avatar
amrasel
разучаващ
Posts: 71
Joined: Tue Nov 13, 2012 11:39 am
Location: Русе

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by amrasel » Tue Dec 10, 2013 9:44 am

f(x)dx wrote:...
Сега искам да покажа нещо, което съм включил в списъка на покупките си като предмет с историческа стойност. Може би малко хора от съфорумците са виждали машинка за заточване на бръснарски ножчета. Ето този модел е бил много популярен през 20-те и 30-те години и у нас и почти всеки уважаващ себе си мъж е имал такова нещо
....
@f(x)dx
Ако имаш излични към 40 евро и неясно колко за доставка ...
http://www.ebay.de/itm/Alter-Klingensch ... 0881737029

f(x)dx
постоянно присъстващ
Posts: 962
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:19 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by f(x)dx » Tue Dec 10, 2013 10:17 am

Колега amrasel, ти баш на най-скъпото ме хвърли.
Има и по 15-20 евра такива, и в България се намират за 20-на лева.
Не е там въпросът

Благодаря все пак и давайте по темата, другари. Срамота е бгмама да ни удари по брой на мненията!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=322923.0

User avatar
ko54
напреднал
Posts: 179
Joined: Tue May 01, 2012 6:38 pm
Любим несгъваем: Мора ламинат
Любим сгъваем: Викторинокс Номад
Location: София
Contact:

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by ko54 » Tue Dec 10, 2013 11:42 am

f(x)dx wrote:Колега amrasel, ти баш на най-скъпото ме хвърли.
Има и по 15-20 евра такива, и в България се намират за 20-на лева.
Не е там въпросът

Благодаря все пак и давайте по темата, другари. Срамота е бгмама да ни удари по брой на мненията!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=322923.0
бг-мама е готин женски форум, *pardon* ама те се бръснат от десетилетия, а ние - от хилядолетия.

Image
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
Image

HIGHWAY
разучаващ
Posts: 61
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:28 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by HIGHWAY » Wed Dec 11, 2013 9:52 am

Днес попаднах на едно интересно клипче в нета - хамериканец, които прави нещо като стропинг на самобръсначка *butcher* и твърди, че има ефект...Ако се разрови човек има доста клипчета на тема как да точим изхабените ножчета - явно на доста хора им е писнало от постоянно растящите цени на ножчетата за самобръсначки....
Между другото попаднах на един метод за удължаване живота на главите за самобръсначки с три и повече ножчета. Главата е сглобена отстрани с метални скоби - махате една от тях и разменяте местата на първото и последното ножче. Идеята е, че при бръснене първото ножче се изхабява най-много и по този начин може да се използва пълния ресурс на главата преди да се изхвърли. Това ми звучи малко по-логично и приложимо отколкото псевдо стропинга, които американеца показва на клипа...

HIGHWAY
разучаващ
Posts: 61
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:28 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by HIGHWAY » Tue Jan 28, 2014 11:52 pm

Малко нови придобивки от днес:

Image

Четката с косъм от язовец придава съвсем друго усещане в комбинация с качествен сапун....

User avatar
Zagy
постоянно присъстващ
Posts: 784
Joined: Wed May 29, 2013 10:02 am
Любим несгъваем: Zagy Bushcrafter/Gayle Bradley 2/BM 890
Location: София

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by Zagy » Wed Feb 19, 2014 11:28 am

От няколко дни съм собственик на ей такава самобръсначка Жилет:

Image

Моята е в почти перфектен вид - няма почти нищо общо с тази на снимката. В момента я почиствам, защото беше бая мръсна. След това ще я полирам с ГОЙ и смятам да започна да си я ползвам - да видим как е бръсненето с такава антика :mrgreen:
Si non confectus, non reficiat.

f(x)dx
постоянно присъстващ
Posts: 962
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:19 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by f(x)dx » Wed Feb 19, 2014 11:37 am

Давай я лека-полека докато свикнеш.
Много лесно ще се накълцаш като зелка, особено ако досега си карал с Жилет или друга самобръсначка с подвижна глава

Лично аз мисля, че такава самобръсначка е доста крачки назад що се отнася комфорт, бързина и лекота на бръснене. Жилет и Уилкинсън имат модели с 2 и 3 ножчета, които не са много скъпи (под 2 лв. за ножче), но бръсненето с тях е истинско удоволствие

User avatar
Zagy
постоянно присъстващ
Posts: 784
Joined: Wed May 29, 2013 10:02 am
Любим несгъваем: Zagy Bushcrafter/Gayle Bradley 2/BM 890
Location: София

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by Zagy » Wed Feb 19, 2014 11:53 am

Знам, че в сравнение с Жилет Мач 3 това е доста стъпки назад, но самобръсначката има сантиментална стойност (беше на дядо ми) и ми се ще да видя как е бръсненето с нея. Понякога се бръсна и с бръснач, така че мога да оцелявам :mrgreen:
Si non confectus, non reficiat.

f(x)dx
постоянно присъстващ
Posts: 962
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:19 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by f(x)dx » Wed Feb 19, 2014 12:14 pm

а, не, Мач 3 и следващите според мен вече са извращения.
Сензор Ексел и има една на нейна база, но с три ножчета.
Плюс едни съвсем обикновени по лев и педесе в Кауфланд на Уилкинсън.

това са най-удобните за мен самобръсначки

User avatar
dtz
постоянно присъстващ
Posts: 845
Joined: Tue May 01, 2012 2:42 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by dtz » Wed Feb 19, 2014 1:04 pm

f(x)dx wrote:а, не, Мач 3 и следващите според мен вече са извращения.
Сензор Ексел и има една на нейна база, но с три ножчета.
Плюс едни съвсем обикновени по лев и педесе в Кауфланд на Уилкинсън.

това са най-удобните за мен самобръсначки
Покрай тези безвъзвратно намразих бръсненето.
Имам чувството, че са проектирани от/за хора издигнали в религиозно-моден култ грижата за единствения косъм на лицето. Невероятно неудобни за хора с моя космаритет :roll:
Do not deny the joy of slavery
To one who does not wish to be free.

f(x)dx
постоянно присъстващ
Posts: 962
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:19 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by f(x)dx » Wed Feb 26, 2014 12:08 pm

Да раздвижим малко темата с любопитна статия за Кинг Жилет:
http://www.monitor.bg/article?id=66896

f(x)dx
постоянно присъстващ
Posts: 962
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:19 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by f(x)dx » Thu Feb 27, 2014 9:27 am

Днес закупих това от Кауфланд:

Image

Цена - 8.99 лв. заедно с пет ножчета.
Довечера ще я пробвам. Не съм ползвал такава самобръсначка от 15 години и си спомням, че тогава яко се порязвах всеки път. Така че стискайте палци :mrgreen:

User avatar
keridi
редовен
Posts: 553
Joined: Wed May 02, 2012 7:52 pm

Re: Самобръсначки и пособия за бръснене

Post by keridi » Thu Feb 27, 2014 9:37 am

f(x)dx wrote:Днес закупих това от Кауфланд:

Image

Цена - 8.99 лв. заедно с пет ножчета.
Довечера ще я пробвам. Не съм ползвал такава самобръсначка от 15 години и си спомням, че тогава яко се порязвах всеки път. Така че стискайте палци :mrgreen:
Аз определено ще ти стискам палци-като си спомням,как съм се клал :lol: :lol: :lol:
ЧОВЕК СЕ УЧИ ДОКАТО Е ЖИВ,И ПАК УМИРА НЕНАУЧЕН

Post Reply

Return to “Бръсначи и самобръсначки”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests