Всичко за БРАДВИТЕ!

Различни хладни оръжия
Post Reply
User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5319
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by Брадли » Sat Apr 28, 2012 4:43 pm

Почвам с един линк - http://www.britishblades.com/forums/sho ... our-Beauty. , който ми попадна в другия форум - големи убавини прави тоя майстор

Image

Image

Image

Илката
разучаващ
Posts: 116
Joined: Mon Apr 30, 2012 10:35 pm
Skype: belfi4o96
Любим несгъваем: Cold Steel Master Hunter-Carbon V
Location: Костенец

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by Илката » Tue May 01, 2012 4:38 pm

стоимиров wrote:Image

Image
Black Wolf wrote:Само че не разбрах какво значи Swedish Axe Steel. :oops:
Bradley wrote:преполагам е като на повечето брадвета дето се правят в таз велика брадво-ножарска страна - въглерод м/у 0,5 и 0,8 , манган м/у 0,3 и 1, малко силиции и фосфор :mrgreen:
Баце wrote:Колеги, представям на вашето внимание една брадвичка на Гербер. Тайванско производство. Сечивото е на мой колега моторджия ендурист. Харесала му е заради габаритите и опцията да я носи на колан на горе с дръжката. Изделието е с изцяло куха полимерна дръжка, в която стои ножче. Два магнита го крепят да не изпадне. Калъфа е от подобна на кордура материя. Грозен но стабилно направен. Главата, съдейки по ръбовете е отливка и е прахово боядисана със сива боя. Фабричната заточка беше с остротата на мотика. Има някаква идея в изделието но за мен минусите са много:
Дръжка, прекалено къса, куха до главата и много тънкостенна.
Глава, калпаво боядисана и съдейки по бързото докарване от мотика до бръснеща острота, доволно мека.
Цена - Тука е най - фрапиращото - 107лв. Пред 130лв. за Грансфорс, аз лично нямам коментар. Но на човека си му харесва, а това е най - важното. С нетърпение го чакам кога ще се похвали, че я е счупил, защото често кара из горите а е нечовешки силен и като я забуха по някое паднало дърво тоя полимер ще се озъби. Ето малко снимки, нямам претенций това да се нарича ревю, просто обогатяване на темата.

Image

Image

Image

Image
highlander wrote:Двете ми още девствени брадви. :lol:
Image
Image
Image
bloodshot wrote:Привет на всички.
Реших да си взема една брадвичка.Влязох в един магазин и видях,че имат само китайски от 5лв и от 7лв.Та мисля утре да взема и се чудя дали ще ми свърши работа(ще я използвам за кълцане на клони,не за цепене на дърва)?Пък да ви кажа повече пари не ми се дават,защото ще я използвам рядко.Ако някой има или е имал такава да каже дали ще ми свърши работа. ;)
Поздрави!!!
joy_boy wrote:ми аз преди няколко години си бях взел една точно за 7 лева от едни домашни потреби :)
кво да кажа, по добре нищо..
а ти ако искаш да те посъветваме опиши по добре дейностите за които ти трябва инструмент, пък може и да ти препоръчаме нещо по добро :)
nameless_one wrote:Иначе аз си ползвам една незнайно каква по народност купувана през 2001г. (със жълта дръжка като че ли от стъклопласт или фибростъкло-нещо такова, с гумирана дръжка) и ми върши работа и до сега, освен от дейностите си зависи и от управляващото устройство :)
Ето я мойта
Image
Имай предвид че при сечене гумата тръгва да се изхлузва от дръжката. Проблема го реших като извадих гумата намазах дръжката със силикон и изцвърках и вътре в гумата, после нахлузих и я оставих да съхне една седмица, сега няма мърдане. Като че ли и се е получил лек луфт след последноте две години, по сериозно ползване по язовири и палатки, ама ще я изчакам още и ще и играя една епоксидна смола, и те така... :D
Ясен Маверик wrote:Не забравяйте, че за по-незапознатите
не е нормално една брадва да струва 100 кинта ;)
mirchev75 wrote:По въпроса за брадвичката. Ако правилно съм разбрал става въпрос за тази с жълтата дръжка. Същата я имам. Купих я за около 8 лева.Първоначално беше доста мека. Даже циганските брадви по пазарите имат по голяма твърдост.Бях я отписал като неблагонадеждна. Дадох я на един приятел до види какво може да се направи.Той взел ,че нагрял острието с оксижен и го бухнал във вода. Мога да ви кажа ,че сега брадвето се държи страхотно. Сече си нормално ,цепи.... Е може да не е като шведските ,но върши работа.То пък взе ,че и се извади дръжката та я лепих с покси пол.
Имам и една същата само ,че с червена дръжка пак китайска.Баща ми я беше купил. На едно оправяне на домашно прасе замахнах леко да срежа ребрата и се извади от ръкохватката-чисто нова.Взех я и я дадох на същия приятел пак за същата процедура. Докара ми я и ми каза,че стоманата е различна от на първата.Заех се да нацепя подпалки за печката и острието се отчупи към 3кв. см.Така ,че при тея китайски брадвета е като руска рулетка-На 6 един път уцелваш. :D
МИНЧО wrote:Пак добре, че си уцелил заточени.
Покледният път, като ги гледах в Кауфланд, нямаше режещ ръб, а оставено, като шабър.
Плоско, около 3мм.Абе, спокойно можеш да си чукаш пържоли с "острото".
bully wrote: Що се касе до брадвата Bahco имам такава, ползвам я отдавна и мога да кажа следното: почти нямаше оформен двустранен скос като я взех, да не говорим за истинска заточка въобще, ;) на машината и направих такава. Един път разцепих дебела над 20 см в диаметър и много ама много възлеста суха букова цепеница поради липса на друго в момента, ползвайки брадвата като клин с друго дърво отгоре, много и здрав бой отнесе и не шавна. ;) С течение на времето обаче под главата и се откърти едно малко парче от дървената дръжка, понеже баща ми я ползва както му дойде и понеже мен ме примързя да и направя тунинг с въже и смола. ;) Тогава това нямаше да се случи. ;) Иначе е здрава, главата и не е изхвърчала от блъскането и сега и работи, като за 17 -20 лева не е лоша, закалена е и звъни, за разлика от китайските, но е много далече от шведските като качество, било ГБ, било Ветерлингс ;)
Image
Image
Bat Sande wrote:Да драсна и аз нещо!
Някой ако смята, че ФИСКАРС не са толкоз лоши колкото ги описвате тук, може да се възползва - фирма " Аи Ес Ди" която им беше представител за България вече е прекратила отношенията си с тях и чистят останалите наличности с цени 10 до 20% по- ниски от нормалните. Аз днес купих една Х10 за 55лв., че един приятел ми беше поръчал. После се оказа че сега точно не му било до брадви и така тя стана моя. Мога да кажа, че качеството на изработката ми допада, а острието заводски беше прилично заточено - с минимална намеса от моя страна си обръснах единия крак (другия няма да го барам) ;-). По отношение на това дали се разпада след неколкочасово хвърляне по камъни и т.н. мога да кажа, че имам специално отношение към сечивата си и ги ползвам само по предназначение, а не тествам границите им на издръжливост за да видя кога ще се разпаднат.
Смятам че това е една добра покупка ако магазинската цена е била 80лв. Интересно ми е как се учудвате на такива цени при положение, че нож от що годе читава стомана е на тази цена, а има 2-3 пъти по-малко материал в него?!
Зачислих я към "боекомплекта" на моторния трион, защото ми се стори малко тежичка за туризъм (за там имам една оригинална Българска от моето село, лека, многофункционална, малко тунингована, връло люта) и баланса на тежеста е изнесен изцяло към острието (дръжката е от полимери и е куха).
Дано да съм бил поне малко полезен на някой...... :-)
SVORD wrote:Сега се сетих, че преди време на една от форумните сбирки( мисля че беше някаде из вилаетите на Илката) няколко колеги си бяха взели брадвета от местен майстор. Може ли някой да драсне няколко реда с отзиви за въпросните железа ?
joy_boy wrote:
SVORD wrote:Сега се сетих, че преди време на една от форумните сбирки( мисля че беше някаде из вилаетите на Илката) няколко колеги си бяха взели брадвета от местен майстор. Може ли някой да драсне няколко реда с отзиви за въпросните железа ?
ами аз бях свидетел на оцъкления поглед на брадльо (или божо) позирайки за снимка с тая на ясенф, когато в момента на снимката главата на брадвата падна надолу по сапа до ръката му (абе разглоби се направо :) :D :D
bully wrote:За цена, близка до тази на Грансфорса сети се струва ли си да ги даваш тези пари или не ;) На горното, описано от Дидо, даже има и клипче на Брадльо аз също бях свидетел, ;) както и на това, че след типично българските хвалби на костенския майстор, че секла винкел :lol: на сбирката на хижа Здравец почти не искаше да влезе в дървото. ;) А ако и намалим ъгъла като ГБ дали пак ще сече винкел :?: :lol: Но може пък да почне да сече дърва за сметка на това. ;)
Божо wrote:В моите кунки се разпадна брадвата на Ясен Ф :lol:
bully wrote:То на теб и х.й да ти дадат ще го строшиш, това е ноторноизвестен на целия форум факт. :lol: Като за последен пример удави Лензера в легена :lol: :mrgreen: :twisted:
Bat Sande wrote:.."колега не става въпрос че се разпада от мятане-точно при нормална опутреба се рони режещият ръб :D честито ти за придобивката ;) "

Колега може да се каже че съм държал и работил с брадви. На село даже имаме няколко дето никои не знае на колко години са, кои ги е правил или от къде са купувани. Знам само че са от преди да се родя и въпреки сериозната експлоатация освен неколкократна смяна на сапове - други проблеми не са имали....И в тоя ред на мисли ако на ФИСКАРСА от 21 век му се счупи острието по време на нормална работа, обещавам тържествено да им го пратя на финландците да си го оправят!
Искам още нещо да поясня. Когато купувах други продукти на марката, забелязах че на някои на етикетите им пише различни неща от MADE IN FINLAND. На брадвата обаче пишеше точно това. Предполагам че този факт също е от значение.

..И нещо да попитам: може ли да ме насочите към някои майстор ковач (ако са останали такива), които да ми "тунингова" няколко брадви?
МИНЧО wrote:
joy_boy wrote:
f(x)dx wrote:и предполагам целта е да стане по-здрава дръжката в частта до острието?
не е ей така за красота само
увива се с въже и се обмазва с епоксид (поксипол течни метали епоксидна смола от българската, бисон и квото предпочиташ). идеята е като цепиш дърва острите ръбова да не удрят сапа, че започват да отчупват парченца от него. загледай някоя брадва с която се цепи повечко, ще видиш за какво иде реч.. затова на някои пък и коват ламаринки (някои и фабрично си имат)
Аз обзаведох въпросното Бакхо с конопено въже и го напоих с лак.
Лака може и да е по-слаб, но като се разкъса, ще го сменя.Ако въобще се разкъса.
bully wrote:Минчо, лакът е далеч по неподходящ за този тунинг, че дори и поксипола.На Божидар стария Ветерлингс и моите брадви за живото доказаталество за това, там където беше намазано с поксипол, той се натроши и изпада след цепене на дървета по дължина с клинове особенно, докато новият и собственик сигурно още я ползва с епоксидката.Лакът бързо ще се натроши при ударите в сравнение с бавновтърдяващата се епоксидка, например на онези на които пише 30 минути.
МИНЧО wrote:Мите, напълно съм съгласен с твоите доводи.Виж обаче моята гледна точка.Брадвето е съвсем непретенциозно, аз работя с него веднъж в годината, а може и по-рядко.Ако се натроши или скъса, ще го сменя, а може и топорчето да не издържи.Не на последно място, лака ми беше под ръка.
Разбирам, че процедирам като лаик, но затова пък има мноооого брадвета в магазините :)
Божо wrote:Oще нещо - намотавайте само въжета от естествени материали - синтетичните не попиват и смолата стои над въжето,като пак е ронлива - ако попие няма никакви проблеми със здравината :)
Sataniel wrote:Е аз май сглупих и желанието да притежавам малка брадва, на цена 4 лева надделя. След като се прибрах и я разгледах, разбрах що за тиквеник съм, по - добре да си бях купил бира за тия пари :( С "острата" част на брадвата има по - малък шанс да сцепя дърво, или буца сирене:(, отколкото с тъпата. Гола вода са но все пак са 4 лева, а и след солидна заточка...знае ли човек. Дано стоманата да не се окаже ЦАМ, че вече ще ми дойде в повече, но както е казал човек , който каквото си надроби...
А иначе марката е Бъдгет, от тези дето ги продават в Практикер или Бриколаж не помня кое беше, та май и това ме подлъга. Дръжката пък имам чувството, че е от балсово дърво, толкова е лека. Ако не става за нищо друго, то поне клина на брадвата е подходящ за подпиране на вратата , че си има нужда от течение в тая жега .... :mrgreen:
iivetsa wrote:Преди време,споменах че ми се изхлузи буковият сап на брадвата от Иван Илчев,и вчера го смених с друг от габър!Острието също претърпя леки интервенции,и тия дни ще проверим какъв е резултата след моята намеса ;) !Мисля,през уикенда да я подложа на сериозни тестове,за да видим аджеба за какво става дума!Ето клипче,на което се вижда какво съм правил горе долу:

[tube]LBayaUt04nw[/tube]

Ето и няколко снимки на новата визия на хардинга,че като гледам май ми е изтрита вече темата ;) :

Image

Image
Баце wrote:На бате Васко Фискарса. Добра брадвичка. За първи път сека с такава и ми хареса.

Image
Bradley wrote:[tube]EZaGzUeeWFQ[/tube]
Djack wrote:Image
bully wrote:Въпросът с омотаването на дръжката с въже или кожа тука са го решили по друг начин изначално, брадва на Antto Häyrinen. ;) Кой масово сега прави вече нещата като старите коваче обаче :?: ;) Всичко е матрица щтрап, щтрап с много малки изключения, които струвата скъпо :lol:
Image
Image
Дръжката няма набит дървен клин отгоре, а главата на брадвата е занитена отзад през на металната извивка за дървото. Този майстор е известен с това че е правил в миналото ламинирани "сандвичи" дървени дръжки за брадви, комбинация от бреза и водоустойчив, пресован шперплат за външни слоеве. :roll: Тази е изцяло от импрегниран шперплат, като старите американски бейзболни бухалки :o :D
Image
Image
Вижте шева на гърба на канията :icon_smile: :icon_wink:
Image
iivetsa wrote:Айде и тук един експеримент, с разни дамаскови парчетии,предоставени ми от колегата Мишо(Уди)!На това брадве няма много шарка,че малко съм го прешлайфал,ама за първи опит толкова :D !Следващото по добре ;) :

Image

Image
xstasy wrote:
brinel wrote:Наборе саплъка не мяза на акация не си спазил канона

А какъв е той, колега? Предстои ми дръжка на тази красавица и ще се радвам на съвет!

Image

Колко време се суши материала? На струг ли се сваля дебелината до нужната?
Съвети за закрепянето? Клин?
Баце wrote:
xstasy wrote:
brinel wrote:Наборе саплъка не мяза на акация не си спазил канона

А какъв е той, колега? Предстои ми дръжка на тази красавица и ще се радвам на съвет!

Image

Колко време се суши материала? На струг ли се сваля дебелината до нужната?
Съвети за закрепянето? Клин?
Страхотна томахавка :love: Искренно ти завиждам. Акацията е добър вариант за дръжка. На малкото брадвенце е абанос.
Bradley wrote:[tube]ISepmNwOAsU&feature=related[/tube]
Bradley wrote:[tube]05lF1A6ptII[/tube]
kukriblade wrote:момци,я кажете,на бахко брадвето,от коя фирма се прави,или е китайско.заслужава ли си поне малко?
iivetsa wrote:Доколкото ми е известно "Бахко" е Португалска фирма,но в момента повечето и неща се правят в Китай!В София ,всички големи железарии са пълни с най различни инструменти на "Бахко",като цените им са на средно ниво,качеството им също ;) !Преди време препрофилирах една такава брадва на колегата Минчо,и той сподели че след тази корекция,брадвата се справя добре!Аз лично не бих си закупил подобна,най вече защото не ми харесва формата,и не ми е удобна,но иначе за цената си заслужава ;)

Проверих в офсайта,пише че е шведска фирмата,но не знам защо ми се е набило в главата Португалия :D !Явно някои стоки се правят там,и аз това съм запомнил от етикетите ;)
Сгъвайко wrote:[tube]sON8JF7FP4g?hd=1[/tube]
iivetsa wrote:[tube]tIyEA33yOlU&feature=youtu.be[/tube]
kendo wrote::beer2: Респект от сравнителното ревю, Ивец! Точно навреме идва, че да ми помогне с избора на ГБ :thumbup:
Изчетох и всички руски теми за брадви, братлетата са категорични относно фирмата - без компромиси, макар че предпочитат хултафорс (SAW) и хускварна ;) Въпросът сега е откъде да я търся, че в стейълайвшоп я нямат...
Bradley wrote:[tube]Un_4haJWyGU[/tube]
Cobra3 wrote:Що и е на тая брадвичка :mrgreen:
Image
Bradley wrote:[tube]8gv_tbHWbPg[/tube]
[tube]vcfwlfz_tGs&feature=player_embedded[/tube]
za6o wrote:Сравнение между ГФ и новите ХВ. Много пъти е коментирано, но на клипчето определено се вижда колко по финно е сведен ГФ.
[tube]Pk6wI4blsxs[/tube]
highlander wrote:Напролет събираме кой каква брадва има и брадварски аутдорен тест, последван от бира и мръвки, мястото с Баце сме го показали Плана планина, Стефан да го пише у тефтеро. ;) :lol:
Bradley wrote:Gransfors Bruks Wildlife Hatchet
Gransfors Bruks Small Forest Axe
Gransfors Bruks Skandinavian forest axe

ловната на хайлендъра

стара и нова хускварна 350мм (ако тедик даде старата)

ако някой има 67 см хускварна

фискарси

ветерлингса на Ивеца

Хултафорс агадор ако даде някой
ko54 wrote:Идеята е повече от превъзходна. Крайно време беше. И явно тестовете трябва да се разделят по вид дейност - сечене(кастрене), цепене и дялкане. А самите брадви - според теглото на главата и дължината на дръжката. Защото е ясно, че брадва с по-тежка глава и по-дълга дръжка ще има несъмнено предимство. Примерно:
1. Глава около 400 грама, дръжка до 26 см, включително.
2. Глава около 600 грама, дръжка до 35 см, включително.
3. Глава около 800 грама, дръжка 45-50 см и нагоре.
4. Глава около и над 1000 грама, дръжка над 50 см(60, 70 и т.н.)

И последно - по степен на обработка на главата и дръжката(финиш) - как е сведено острието(грубо, фино), дръжката стабилизирана ли е, покритие, ако има такова и т.н.
iivetsa wrote:Днес поцепих малко с моя балтак,ей така за спорта,и какво да ви кажа освен че е фурия :D !С по един удар това е резултатът:

Image

Image

Image

Беше бая хладно,и цепих леко замръзнали дръвца,плюс заледен дръвник,без никакви поражения по брадвата ;)
Sataniel wrote:Аз съм фен на нещата, които мога да прежаля ако зачезнат или ако се счупят. Затова и малко след Брадли се сдобих с Хускварна - трион и малка брадвичка. Много добро бюджетно решение за в колата. Ето и резулатта без да се напъвам, ама хич. Снимките са малко стари ма сега ги изнамерих, та така :D
Image
Image
А скарата стана... Въобще, препоръчвам на всеки който не му се дават много пари, а иска да има читав инструмент, особенно за в колата, този вариянт ;)
Image
Bradley wrote:http://www.youtube.com/user/rg598/videos?view=u

наше момче - бугарче у хамериканско ;)
Bradley wrote:[vimeo]37360333[/vimeo]

От колегата ko54
Antagonist wrote:Тя моята е същата...Главата и е 800 грама
ko54 wrote:
Antagonist wrote:Тя моята е същата...Главата и е 800 грама
Нещо не ми излизат сметките при тоя Агдор - 800 грама глава и дръжка 600 грама, та общо да стане 1400 грама, при дръжка малко над 20 инча.
Обикновено при Gransfors Bruks и Wetterlings дръжките 19(20) инча са не повече от 350-400 грама, а тук при Hultafors(Hult Bruks) - цели 600 грама. Всички дръжки са от див американски орех(хикори) и то сух(10-12% влага).

Подробно гледах каталога на Hultafors за 2012 година и за този Агдор има цели 5 модела глави - 800, 900, 1000, 1200 и 1500 грама. http://www.hultafors.se/www/resources/s ... d8c49d.pdf

Въртят ми се в главата 3 хипотези:
- или тия от http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=649 не са измерили правилно теглото или
- Хултафорс е турил глава 1000 грама, а не 800 грама, както ние смятаме или
- Агдор е някакъв странен междинен модел, нефигуриращ в каталога на Хултафорс.

Молба! - който има този Агдор(Agdor Large Trekking Axe) - нека измери общото тегло, за да видим какви са тия 200 грама в повече(метал или дърво).

Все пак тези 200 грама са си половин "Брадли-нож". :D
Янко wrote:Ето ви една брадва от мен . Кована цялата от един материал 4Х13
Дрьжка дрян пекьн и ленено масло
Image
Image
Bradley wrote:Това е брадвата, която ще си купя - като се знам колко пъти в годината ми се налага да ползвам брадва и къде - просто няма кой да я бие с цената й от 50-на лева :mrgreen:

[tube]j-IJs3IsYAI[/tube]
Bradley wrote:[tube]imMco_sZNik[/tube]

[tube]RfeQ-izG4Xw&feature=related[/tube]
colonelo wrote:Image

Някой с идея това кой го е правил и какво означава?
ko54 wrote:А може ли повече снимки? На цялата глава на брадвата и профила?

Само размисли на глас:
- зелената боя на главата е било изискване на Шведските въоръжени сили;
- ако има три коронки от другата страна на главата - значи твърдо е шведска стара армейска брадва(3-те коронки са знак за военна приемка на Шведската армия, демек качествени);
- от друга страна само Hult Bruks, Gransfors Bruks и Cegga са правили брадви за Шведската армия в съотношение 70%-20%-10%(приблизително);
- засега е ясно само едно - че главата тежи 800 грама.

Обаче печатът е странен(непознат), поне за мене де... Image
[*]
colonelo wrote:Брадвата е на колега, сподели нещо за "армейска" от ЗИП-а на голяма машина (примерно верижна), едва ли е точно това, но пък има любимия цвят на военните :) Долният единия ръб е отчупен явно то изпускане. При почукване с пръст звънти. Повече снимки нямам. От другата страна печат няма.
ko54 wrote:
colonelo wrote:Брадвата е на колега, сподели нещо за "армейска" от ЗИП-а на голяма машина (примерно верижна), едва ли е точно това, но пък има любимия цвят на военните :) Долният единия ръб е отчупен явно то изпускане. При почукване с пръст звънти. Повече снимки нямам. От другата страна печат няма.
Жалко!

Тъй като се усъмних в моите оскъдни познания, попитах днес в руския форум http://rusknife.com/index.php/topic/933 ... ntry153243
и се обади turbo4x4, който е брадвоманиак в пълния смисъл на думата, има огромна колекция от брадви, включително 2 немски брадви TGL(като на снимката на colonelo).

Ето го отговора:
"Думаю, даже в Германии, откуда он родом, Вы не найдёте концов...
У немцев огромное количество артелей и инструментальных заводов, и все делали (в 50-80е годы) топоры.
Про клеймо TGL везде народ спрашивает, никто не знает.
Стамески, рубанки, топоры и молотки."

Това е засега - немска брадва, ако се появи допълнителна информация - ще я отразя тук в темата моменталически. Image

Дописвам си:
Немска брадва с права дръжка, армейска, но от ГДР, влизала е в щатния комплект на военно-полевите болници.

Цитат "Помню, в начале 90-х сталкивался с такими топорами. Клеймо такое же. Голова выкрашена зеленой краской, топорище прямое, см 30-40. Крепление - деревянный клин (тут могу ошибаться, но вроде бы не трубка). Входили в укладку военно-полевого госпиталя армии ГДР. На комплектах стояли штампы годов 50-60-х. С коими комплектами и пришлось тогда сильно поработать..."

Цитатът е 2-ри конкретен отговор на моя въпрос в руския форум.
Нещата май се изясниха.
bully wrote:Стара финска Billnäs 1133, върната към живота :D
Image
Image
Image
Image
Image
kiora_et wrote:Image
Брадвето в действие!
Bradley wrote:[tube]68FJ1wUaVGI&feature=plcp&context=C49bafb8VDvjVQa1PpcFMfWalDwd4jA1keQuNvk6jSkrsMhIBjHNg%3D[/tube]
ko54 wrote:Billnäs е класика!

Ето каталога на Billnäs за 1928 година: http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate ... currPage=1

Финландската фирма Billnäs има далечна и интересна история. В 1641 година шведите основават в полудивата тогава Финландия(в местността Billnäs), покрита с вековни гори, необходими като дървен материал за тогавашната металургия, фабрика за производство на желязо. След 8 години в 1649 година в местността Fiskars пак шведите основават още една такава фабрика за производство на желязо. Желязото във все по-голям обем е било необходимо на шведите за производство на оръжие за нуждите на Шведската Империя, която по това време се е разширявала с бързи темпове.
След изгонването на шведите от Финландия, Billnäs се превръща в ковачница на руско оръжие, като особено големи са били поръчките по време на Първата световна война - произвеждали са офицерски кортици, сапьорни лопатки, брадви, ножици за рязане на бодлива тел и т.н. за руската армия. След отделянето на Финландия Billnäs изгубва руските пазари, банкрутира и е купен от Fiskars.
(материалът е препечатан и преведен от тук: http://forum.woodtools.ru/index.php?topic=2033.1050)

Спомням си преди 3 години в Практикер имаше голямо промотиране на брадви Фискарс и всеки мераклия можеше да сече и цепи колкото му душа иска.
Цели 2 часа аз пробвах подред всички модели на Фискарс, оставих цяла купчина нацепени и надялкани дървета, не купих нищо(продавачите бяха много огорчени).
Функциите си брадвите изпълняваха много добре, но не "повярвах" в пластмасата на дръжките и пресованите метални глави в самата пластмаса.
Накрая от финландски модерни брадви се ориентирах(и слава богу) към шведските Ветерлингс, някак си дървените дръжки са по-харизматични.
Обаче, ако ми изпадне стара запазена и работоспособна глава на Billnäs, няма да се поколебая да я купя. Търся също стара военна брадва на Хулт Брукс с трите корони. Дръжки мога да си направя сам.

Ако някой колега е решил да се разделя с брадви Billnäs и Hult Bruks срещу определена сума, моля да ми се обади на л.с.
bully wrote:Брадвата на Antto Häyrisen в действие с интересния монтаж, снимки на която бях качвал по напред в темата :D
Image
Image
Image
iivetsa wrote:Много интересно брадве,хареса ми!Дръжката обаче,ми прилича като от някакъв шперплат да е :shock: !?Може и да не е,но не съм виждал подобно дърво!
bully wrote:Въобще не грешиш. :D Точно от водоустойчив ламиниран шперплат е, хидрофобен ли му викаха, че одъртявам и съм си забравил очилата. :mrgreen: Здрав сап е това ;)
ko54 wrote:Циганска брадва(кована по мой проект):
-1 кг глава, с дръжката(бял ясен) - 1,3 кг;
-дължина на режещия ръб 150 мм, по-висока шийка за удобство при близък хват за дялкане, овална форма на режещия ръб - за по-добро впиване в дървото;
-дръжка 400 мм(правена от мен за сефте);
-форма на профила на главата - по подобие на Ветерлингс, обаче с допълнително изтъняване, започващо на 40 мм от режещия ръб нагоре към петата;
-стомана - 65Г;
-заклинване - дървен буков клин + 2 бр двойно-конусни тръбички, както при немските брадви OCHSENKOPF
Image
Image
Image
Image
Image
Image
kukriblade wrote:ко' и твоята не е лоша,ама за тази кво ще кажеш,е тва вече е брадва

[tube]h7GD1FDlRzc&feature=related[/tube]
ko54 wrote:
kukriblade wrote:ко' и твоята не е лоша,ама за тази кво ще кажеш,е тва вече е брадва
Така е, kukriblade!

Това са състезателни брадви, от тях много ми харесва немската Ochsenkopf Champion Axt

Главата е висока 190 мм, а режещият ръб е 185 мм, дължина 800 мм(на дръжката).

Заклинване - дървен клин + две двойноконусни тръбички + подсигуряващ шплент отстрани на главата. Аз от Ochsenkopf копирах заклинването на моята брадва, но не сложих подсигуряващ шплент, щото ми се стори прекалено.

Image
Image
Image

А това са американска бюджетна състезателна брадва в сравнение с Ochsenkopf Champion Axt. Дръжките и на двете са хикори.
Image
ko54 wrote:Тия състезателни брадви тежат не по-малко от 3 кила с дръжката.
А за цените си нямам понятие, някъде бях намерил из нета австралийски маркови такива, но цената ме отврати, беше към 400-500 долара. Мъка.

Ето го сайта на Ochsenkopf, който има интерес - да ровичка.
http://www.ochsenkopf.com/en/sports/index.html
kukriblade wrote:
ko54 wrote:Тия състезателни брадви тежат не по-малко от 3 кила с дръжката.
А за цените си нямам понятие, някъде бях намерил из нета австралийски маркови такива, но цената ме отврати, беше към 400-500 долара. Мъка.
то понеже и на мен някаква нелицеприятна цифра ми се въртеше в главата :D
ма 3 кила си е боМбонче,аз така обичам масивните сечива,че чак получавам малък оргазъм кат видя нещо такова :lol:
ПП: ама знаеш ли,че баш тия състезателните,май няма да са пригодни за домашна и горска работа,не заради друго,ами виж какви мекички дървета ползват на състезанията.може и брадвите да не са кой знае какво?А?
ko54 wrote:
kukriblade wrote:
ko54 wrote:Тия състезателни брадви тежат не по-малко от 3 кила с дръжката.
А за цените си нямам понятие, някъде бях намерил из нета австралийски маркови такива, но цената ме отврати, беше към 400-500 долара. Мъка.
то понеже и на мен някаква нелицеприятна цифра ми се въртеше в главата :D
ма 3 кила си е боМбонче,аз така обичам масивните сечива,че чак получавам малък оргазъм кат видя нещо такова :lol:
Завиждам ти!
Макар, че съм брадвоманиак, на мене освен брадва си ми требе и жена, за да стигна до такова състояние... :D

Между другото в ПРАКТИКЕР продават няколко модела на Ochsenkopf, но формата е повече за цепене. Цените са между 80 и 100 лева(по памет).
Тия дни ще мина в Практикер и ще снимам немските Ochsenkopf.

Между другото японските брадви са си направо като нашенските по форма. Руснаците от известно време също са се ориентирали към нашенската(българо-сръбска-румънска-турска) форма на брадвите.

Ето примери на ръчно ковани брадви:

Първите 4 са руски, ръчно ковани, 1 и 2 - на Николай, 3 и 4 - на Михаил Артемиев
Image
Image
Image
Image

Японски традиционни брадви
Image

Австрийска брадва на Мюлер, цена $ 595
Image

С други думи - избор голям... Image
Bradley wrote:Има ли някаква причина нашите брадви да изглеждат така - т.е. продиктивано ли е от нещо - традиция, видове дървесина, исторически обусловено - интересно ми е ако някой знае...
ko54 wrote:
Bradley wrote:Има ли някаква причина нашите брадви да изглеждат така - т.е. продиктивано ли е от нещо - традиция, видове дървесина, исторически обусловено - интересно ми е ако някой знае...
Има - и традиция(на Балканите, част от Европа и Мала Азия - България, Сърбия(+бившите югославски републики), Румъния, Полша, Унгария, Турция)) и са универсални - защото имат(стр.24) променлива геометрия на профила на главата, отпред по-голям ъгъл на скоса(за цепене и сечене), а от средата към края - по-малък ъгъл на скоса - за дялкане.

Само ми е странно откъде и кога в Япония са достигнали до такава форма на брадвата?!

И с по-дълъг режещ ръб по-лесно се улучва дървото или клоните за сечене и кастрене. И при цепене помага макар, че се цепи само с предната част на режещия ръб. Т.е. те по-принцип са по-малко травмоопасни, особено за хора, които имат по-малка практика.

И аз смятах преди години, че имат селско-колхозен вид, обаче днес съм на друго мнение.

А всъщност аз не съм критерий, щото на мен всички форми на брадви ми харесват, без изключение. Image
bully wrote:
kukriblade wrote: засега съм се спрял на едно бахко....................
Без да си ми искал съвет и без да се имам за капацитет в тази област ще те посъветвам въобще да не си взимаш Bahco. Защо съм обяснил ясно в "брадварски тест" http://www.bulforums.com/metalblade/vie ... tart=255:D
МИНЧО wrote:След теста се видяха недостатъците на бакхото пред класните сечива. Аз вече я имам, и за това предприех тези сложни манипулации, а и да се види от всички, които се интересуват, все пак накрая какво ще се получи.
Иначе, ако не си правиш всичко сам по нея, сметката излиза висока за негарантирано качество.
Имам предвид рязане, стъргане и направа на калъф за нея. Хускварната излиза по-на сметка от бакхото.
kukriblade wrote:@ Були,Минчо-мерси за предупреждението,момчета,аз все още и се чудя,макар че идеята е именно да си поиграя с нея.иначе веднъж я видях на живо в камартон Пловдив и не ми се видя нищо особено,затова не и обърнах голямо внимание.ще видим.хултите ми харесват,но макар,че не съм срещал негативни отзиви,много ме притеснява тънкото сапче в главата,после се удебелява,но баш дето не трябва ми се види слабо.а аз бухам яко и тукувиж съм първият строшил дръжката на хултафорс.за момента съм в чуденка ,ще видим,но ще взема една маркова брадва,ако ще да се разчуе :lol: ;)
ko54 wrote:За kukriblade!

Ходих в Практикер да снимам брадвите Ochsenkopf

Image
Image

Имаше само 1 вид брадва Ochsenkopf, глава 1000 грама, дръжка 50 см, но това е брадва само за цепене, ъгъл на профила около 55-60 градуса, заточване - конвекс, започващо около 4 см от режещия ръб. Не ми стана ясно какво ще се цепи с тая къса дръжка, обаче е факт. Цена 88,90 лева.

Друго ми направи впечатление!

Всички немски брадви(4 марки, включително Ochsenkopf) са произведени от фирма "Суки Интернационал" GmbH, ул."Суки" 1 в гр.Ландшайд (нем. Landscheid), Германия. Така пише на етикета.

Всички брадви са щамповани, а не ковани, в което няма нищо лошо.

Мотах се около 1 час около брадвите, чесах се по кратуната и не само там и стигнах до следното заключение:

Ситуацията е като в градчето Солинген, където половината китайски народ има кантори под формата на ООД-та(GmbH), което им дава право да нарекат китайската продукция немска(без главата на Ochsenkopf, която си има немско клеймо).

По-добре си купи тежък Хултафорс, както си намислил, Бринел имаше такава с глава 1500 грама и дръжка около 75 см. Обаче да знаеш, че те също са щамповани, само моделите от линията "Класик" на Хулт Брукс(Хултафорс) са ковани.

В Практикер имаше и тежка немско-китайска брадва 2500 грама и дръжка 90 см(форма на главата като брадвите вляво и вдясно на Ochsenkopf, виж втората снимка), режещият ръб е овален, става и за сечене и за цепене, но цената и е 188 лева и не си струва парите. Ама изобщо.

Това е положението. Тъжно. Image

Дължиш ми една виртуална бира.
Поздрави!
kukriblade wrote:получаваш 2 :) :beer2: :beer2:
жалко наистина,таман бях подпалил с тия "немкини" :(
ПП:благодаря за положеният труд и за жеста :beer2:
ko54 wrote:За нищо!

Немските Оchsenkopf според мен са много добри, но явно трябва да се пазарува от немски сайт, за да не попаднеш на скъпо менте.

Виж примерно тази универсална брадва - http://www.ochsenkopf.com/en/products/index.html, в раздел "Универсални"
Глава 1750 грама, общо с дръжката 2540 грама, режещ ръб 150 мм, дължина на дръжката 900 мм.

Не знам обаче колко ще струва, може да е повече от Хултафорс, или някъде по средата между Wetterlings и Gransfors Bruks. А кованите Хултафорс(линията "Класик") са колкото Gransfors Bruks, а някои модели като карпентера са даже по-скъпи.
ko54 wrote: Най-тежката брадва на Gransfors Bruks е модела American Felling Axe, 2200 грама с дръжка 81 см, цена към 200 долара.
Image

А на Хултафорс - глава 1500 грама и дръжка 80 см, общо тегло към 2200 грама, сега погледнах в каталога, може да се свали от тук в pdf-формат http://www.hultafors.co.uk/www/live/gem ... eeID=25449

А на Wetterlings най-тежкият модел е American Forest Axe с глава 1400 грама и дръжка 81 см и общо ще надмине 2100-2200 грама - ето този http://www.wetterlings.se/the/index.php ... &Itemid=57

Говорим само за брадви за сечене, защото за цепене си имат съвсем отделни модели, със съвсем друга форма.
Bradley wrote:Ей такива глави ме кефят най-много - Image

А туй е бугарче с блог за брадвета и други работи:
http://woodtrekker.blogspot.com/search/label/Axes
ko54 wrote: Ето част от моите
Image

На-горната е 3 кила, втората е към 2 кила, wetterlings-a e 1,3, поръчковата също 1,3 кила, а най-долната към 1 кило.

Имам още поне толкова, ама на друго място.
Bradley wrote:Ей такива глави ме кефят най-много - Image

А туй е бугарче с блог за брадвета и други работи:
http://woodtrekker.blogspot.com/search/label/Axes
Този нашенец е много свестен бушкрафтър, отдавна му чета блога.

А тези стари брадви за сечене наистина са уникални. Американците и канадците са ги точили така - че сечението да е еднакво по целият режещ ръб и 3-4 см нагоре. Що гори са изсекли през последните 250 години и много разбират от брадви.
dannie78 wrote:Tия дни най-накрая ми остана време и успях да си поиграя с полирането на две Хускварни, които отдавна им се каня :)
Ето я старата Хускварна. Определено беше по-фино заточена, съответно успях бързо и лесно да я докарам до почти огледнално състояние.
Image
А ето и новата. Личи по грубия финиш и само с кече и паста можах да я лъсна като първата. Ще мине и през шкурки, но по-нататък.
Image
А това е едно брадвенце, неизвестна марка, купих го от един битак. Ако някой има същото, ще се радвам да сподели впечатления.
На него се чете ЗТАСС Ц3.83ЛВ Суши му се в момента дръжката, а дотогава ще гледам да го мина с шкурката и после смятам цялото да го полирам.
Image
ko54 wrote:Хубаво брадве!

А 3,83 лева си беше нормална сума преди 25-30 години.

Ако ще правиш дръжка, ще ти трябва клин и тръбички за заклинване. Има в Практикер и дървени клинове и двойноконусни тръбички с диаметър 5,7,10,15 мм(такива, както при Хускварна, Хултафорс и Ветерлингс) и метални клинчета с 3 шипа като на Грансфорс Брукс. Цени от 3 до 5 лева за комплект от 2 броя тръбички или тези с 3-те шипа.

Успехи в правенето на дръжката.

dannie78, ако си в София, мога да ти дам парче бял ясен, сухо, готово за дръжка, около 600 мм дълго и 65-70 мм дебело.
bully wrote:Тази Ochsenkopf, която тука се продава поне на снимката ми изглежда абсолютна евтина ширпотреба и мнооого долече от качеството на ГФБ, щещ сап, щещ глава ;)
ko54 wrote:
bully wrote:Тази Ochsenkopf, която тука се продава поне на снимката ми изглежда абсолютна евтина ширпотреба и мнооого долече от качеството на ГФБ, щещ сап, щещ глава ;)
Така е!
И на снимка и да я въртиш в ръце - калпава работа.

А по принцип брадвите Ochsenkopf са оцветени в жълто(за цепене и сечене) и в синьо - дърводелските. http://www.ochsenkopf.com/en/products/index.html

А този червен цвят откъде се взе - понятие си нямам. Очевидно е за експорт към тъмните балкански страни, като нашата.

Аз затова и споделих своите съмнения в поста със снимките на Ochsenkopf. Image
Bradley wrote:Ники - аз съм ги пробвал и двете достатъчно дълго - разлика има и се усеща лесно:
старите секат по-добре (по-фино сведена глава, по-добър финиш, няма нужда от доработки)
новите цепят по-добре (поради по-топорната геометрия и по-тежката глава), финишът е калпав, абе едно качество назад ;)
ko54 wrote:Видове заточване на брадви(по Tuatahi) в зависимост от региона и вида на дървесината:

Image

АВСТРАЛИЯ
Gum/евкалипт
Chisel Grind
Mountain Ash/офика
Banana Grind, Chisel Grind
Poplar/топола, магнолия
Supergrind, Banana Grind, Chisel Grind
Woolley Butt/не го знам какво е
Chisel Grind

ЕВРОПА
Beech/бук
Chisel grind with a rolled edge
Fir/ела(чам)
Chisel grind with a rolled edge
Poplar/топола
Supergrind, Banana Grind, Chisel Grind

НОВА ЗЕЛАНДИЯ
Birch/бреза
Chisel Grind
Gum/евкалипт
Chisel Grind, Banana Grind
Pine (Radiata)/бор
Chisel Grind
Poplar/топола
Chisel Grind, Banana Grind, Supergrind
Strobus/не го знам какво е
Chisel Grind, Banana Grind, Supergrind
Taraire/не го знам какво е
Chisel Grind

ИСПАНИЯ
Beech/бук
Chisel Grind with a rolled edge
Poplar/топола
Supergrind, Banana Grind, Chisel Grind

АНГЛИЯ
Poplar/топола
Banana Grind, Supergrind, Chisel Grind

САЩ/КАНАДА
Alder/елша
Chisel Grind, Banana Grind, Supergrind
Aspen/трепетлика
Banana Grind, Supergrind, Chisel Grind
Cottonwood/див памук?
Supergrind, Banana Grind, Chisel Grind
Frozen wood/замразена/замръзнала дървесина?
Chisel Grind with a rolled edge
White Pine/бял бор
Banana Grind, Supergrind, Chisel Grind
iivetsa wrote:Аз го имам,даже мисля че съм го показвал преди ;) !Купувал съм си го като ученик,от една селска железария,някъде из провинцията!Мисля,че и Ясен(маверик) го имаше същото!?Според мен не струва много стоманата,иначе е леко и удобно!Ето го на преде план на дръвника:

Image
dannie78 wrote:
iivetsa wrote:Аз го имам,даже мисля че съм го показвал преди ;) !Купувал съм си го като ученик,от една селска железария,някъде из провинцията!Мисля,че и Ясен(маверик) го имаше същото!?Според мен не струва много стоманата,иначе е леко и удобно!...
Да ти кажа, според мен определено си е отливка, а не е ковано. Ама за 50 стотинки които дадох за него, си е идеално ;) Има шанс ако излезе по-леко с дръжката от 1/2 килограм да замести сегашната ми ловна брадва.
За колегата, дето пита - тежи в текущото му състояние (без дръжка) 326 грама.
Amateur wrote:колкото майстори, толкова и стандарти ;)

Image

Image
ko54 wrote:Още реални работни размери на дръжки за финландски брадви:

Image

А това е възстановена брадва с нова дръжка на Глеб от руския бушкрафтърски форум и неговия комплект за гората. Заточване на 30 градуса, дължина на режещия ръб 130 мм:

Image
Image
zlatolin wrote:Разгледах няколко модела на Колд Стийл и съм учуден колко са им тънки клиновете, направо не ги виждам как ще секат дървета у нас ?!
Може и да са корави, ама докато не ги видя в действие не вЕрвам ;)
Само най-голямата от тези ми вдъхна доверие.

Image
ko54 wrote:Вчера се борих с 2 големи клона от орех, които трябваше да се отрежат и разфасоват, щото орехът се беше разрастнал прекомерно. Ползвах железата, показани на снимката.

Впечатления:
- с Ветерлингса по-удобно се сече с две ръце, дръжка 50 см, режещ ръб - 96 мм, тегло 1300 грама общо;

- с циганската по-удобно се сече и кастри с една ръка, дръжка 40 см, режещ ръб - 150 мм, 1300 трама общо тегло. С по-дългото острие по-лесно се целят и улучват клоните за кастрене;

- докато пуших цигарки се появиха мисли, че ако сложа на циганската брадва дръжка с дължина 50 см, ще отвее Ветерлингса по ефикасност и при сечене и при цепене и при кастрене. Ако пък стоманата и термообработката на циганската беше както на Ветерлингса(демек да са я ковали и пекли ковачите на Ветерлингс) щеше да е поне 1,5 пъти по-работлива от Ветерлингса.
Ама де тва щастие? :cry:

- мачетето се оказа доста удобно за кастрене на по-тънки клони.

Нищо ново под слънцето.

Имам само тази снимка в началото, щото после се увлякох в сечене и кастрене и забравих да снимам. Сори. Image

Image
ratm wrote:от бензиновите верижни триони по хубаво нема мани тия брадви
ko54 wrote:Не е баш така!
Резачката си е резачка, брадвата и ножа си е друго - по-първобитно, по-истинско и по-вълнуващо! А пък кефът е неизмеримо по-голям, а всички знаем, че от кефа по-важно няма(освен парите, за което не съм хич сигурен).

Ето това на снимките(draw knives bench - пейка за работа с рукани) съм го правил без нито един пирон - само с 2 брадви, 2 ножа, сгъваемо трионче и холкер(криво длето) за дупките.

И колкото и да е странно - бачка и е много удобно за дялкане с рукани - примерно за всякакви дръжки, а можеш и дъски да си издялкаш ръчно.
За релаксиране през уикенда.

Image

Image
ko54 wrote:Някога хората само с брадви са строили такива прекрасни дървени църкви, като на клипа и снимките.

А ние сега си ги разнасяме брадвите по раници и коли и най-много да нацепим някое дръвце за барбекюто или да издялкаме кол за домати(примерно). И даже се хвалим по форумите с нашите "достижения". Накъде върви света, а?

Image

Image

Image

Църквите - правени с брадва и тесло
[tube]MaEXuwqHT0g[/tube]
ratm wrote:ей гивна и 3те
Image
без калъфчето е 1500 грама така я доставят не е за разнасяне стои си на село при дървата
ko54 wrote:От доста време се замислям за дълговечността на брадвите, т.е. кога от една брадва може да се очаква да даде фира(да отработи своя ресурс, срок на служба).

След дълго ровичкане насам-натам, намерих някакви данни от стари руски стандарти(ГОСТ) преди 1956 година. Оказва се, че тогава са правени специални такива изследвания и даже са останали конкретни данни по въпроса.

Препоръчва се следния срок на служба на брадвите за сечене, кастрене на клони и цепене, който зависи изцяло от вида на дървесината и нейната твърдост(брадвите, отработили тези кубици, са можели да се бракуват спокойно, без риск да се окажеш после в Магадан с присъдата "Враг народа"):

при СЕЧЕНЕ
- мека порода – 30 хил. м3
- средна твърдост – 25 хил. м3
- твърда порода – 20 хил. м3
при КАСТРЕНЕ на клони
- дървета мека порода – 5 хил. м3
- дървета със средна твърдост – 3 хил. м3
- дървета твърда порода – 1.5 хил. м3
при ЦЕПЕНЕ на дърва
- мека порода – 5 хил. м3
- средна твърдост – 3 хил.м3
- твърди – 1 хил. м3

Винаги съм подозирал, че кастренето, особено на смолисти породи и цепенето си е бамбашка работа, но едва сега започнах да разбирам защо. Т.е. ресурсът на една брадва при кастрене и цепене на твърда порода дървета(примерно) е от 13 до 20 пъти по-малък от ресурса на същата брадва при сечене.

(Тези изследвания са правени за руски брадви, правени преди 1956 г, когато ГОСТ е бил по-жесток към техническите условия за производство на брадви). Стоманата е инструментална У7 и У8.

Тъй като сегашните руски стандарти са по-"меки" откъм изисквания, се препоръчва горните данни да се коригират с коефицент 0,7.

Та сега се чудя и се чеша по главата как да класифицираме брадвите, които обсъждаме във форума - на шведските да турим ли коефициент 0,7 или не?

И ако турим - на кои какъв коефициент?(отчитаме факта, че всяка шведска реномирана марка си има и произвежда отделни брадви както за сечене и кастрене, така и за цепене)


Колеги, помагайте с акъли!
zzfz wrote:един леко реставриран приятел
Image
готови за сезона на пикници и палатки
Image
ratm wrote:2 от моите в командировка+1 стара семейна реликва
Image
хултафорса е ясен 1500 грама глава
оранжевата глава е 1000 грама чешка збировиа купена в моментно умопомрачение
другата е по стара от мен и по информация от дядо ми е от село ичера
ламаринката на сапа е изпълнение на Старшия в опит да спаси саплъка от моите грубиянски изпълнения
Image
наздраве!
Дичо wrote:Де чешки, де китайски, язе от време оно си карам с те тава:

Image

Image

Днеска му направих таа дръжка, че старата изгни. Инак си е убаво брадве, леко, па чат-пат и бръсне...
Има неква маркировка - ц2х40 - ако некой отбира к'во точно значи...
ko54 wrote:Една стара читава немска брадва Ochsenkopf, кована.

Интересна форма, напомня нашите традиционни...

Image
Image

User avatar
ko54
напреднал
Posts: 179
Joined: Tue May 01, 2012 6:38 pm
Любим несгъваем: Мора ламинат
Любим сгъваем: Викторинокс Номад
Location: София
Contact:

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by ko54 » Thu May 03, 2012 7:59 am

Двуостра стара брадва, кована в .... Чечня.

Странна работа, но там са я изкопали при археологически проучвания. Image

Image
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
Image

User avatar
Freeman
разучаващ
Posts: 58
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:42 pm
Любим несгъваем: В процес на търсене съм!!!
Location: Карлово

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by Freeman » Thu May 03, 2012 12:36 pm

ko54 wrote:Двуостра стара брадва, кована в .... Чечня.

Странна работа, но там са я изкопали при археологически проучвания.
Няма нищо странно!!! Там е една от люлките на съвременната цивилизация!!!

User avatar
ko54
напреднал
Posts: 179
Joined: Tue May 01, 2012 6:38 pm
Любим несгъваем: Мора ламинат
Любим сгъваем: Викторинокс Номад
Location: София
Contact:

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by ko54 » Sat May 05, 2012 9:05 am

Старата школа - рязане, сваляне на кората, ръчно дялане и оформяне на греди и дъски.Image
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
Image

Marinero
любопитен
Posts: 7
Joined: Tue May 01, 2012 10:29 am

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by Marinero » Sun May 06, 2012 9:43 pm

ko54 wrote:Старата школа - рязане, сваляне на кората, ръчно дялане и оформяне на греди и дъски.Image
добро клипче - кара ме да се замисля дали е необходимо да си заточваме брадвите до бръснеща острота като ги гледам тези юнаци само с по 1 брусче заточват и каква работа вършат *butcher* или всичко е въпрос на лична преценка *DONT_KNOW*

User avatar
goiko
любопитен
Posts: 14
Joined: Tue May 01, 2012 8:33 pm
Location: София

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by goiko » Sun May 06, 2012 11:18 pm

Естествено че не е нужно,дори е противопоказно...

ratm
разучаващ
Posts: 121
Joined: Thu May 03, 2012 6:51 pm
Любим несгъваем: grovkniv
Location: ваякьой

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by ratm » Sun May 06, 2012 11:25 pm

ако е мно остра можеш да се посечеш
....щото катафалката момче багажник няма......

User avatar
ko54
напреднал
Posts: 179
Joined: Tue May 01, 2012 6:38 pm
Любим несгъваем: Мора ламинат
Любим сгъваем: Викторинокс Номад
Location: София
Contact:

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by ko54 » Mon May 07, 2012 8:08 am

Чак до бръснеща острота - едва ли, но да реже хартия - не е лошо.

Хубаво е острието на брадвата да е полирано на 3-4 см от режещия ръб нагоре - за по-добро впиване в дървото, а и олеснява изваждането на брадвата от дървото(ако "запецне").

При сеченето добре и равномерно оформения конвекс помага стабилно да се отделят треските(да хвърчат трески) и да не затъва острието в дървото.

Изобщо зависи какво ще се сече - сухо или мокро(живо) дърво, а и от самия вид на дървото. Едно е да сечеш сух дъб, габър, акация, съвсем друго липа, топола или върба.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
Image

Marinero
любопитен
Posts: 7
Joined: Tue May 01, 2012 10:29 am

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by Marinero » Mon May 07, 2012 1:27 pm

Тъй като темата е всичко за брадвите искам да попитам дали е необходимо да се импрегнира дръжка на брадва от хикория и ако да с какво е най добре да се направи спомага ли с нещо самата импрегнация( говоря специално за хикорията),моля да ме извините ако това се е коментирало в някоя тема но ще се оправдая с прехвърлянето на форума :oops: благодаря *DRINK*

User avatar
ko54
напреднал
Posts: 179
Joined: Tue May 01, 2012 6:38 pm
Любим несгъваем: Мора ламинат
Любим сгъваем: Викторинокс Номад
Location: София
Contact:

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by ko54 » Mon May 07, 2012 8:12 pm

Лененото масло май е най-подходящо за дръжка от хикори(див американски орех).

Всъщност лененото масло е подходящо за всички дървени дръжки.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
Image

User avatar
rudy-rudi
редовен
Posts: 355
Joined: Tue May 01, 2012 2:23 pm
Любим несгъваем: MK-01K Renaissance

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by rudy-rudi » Mon May 07, 2012 9:04 pm

Колекция от любимите ми австралийски брадви...

Image
Silent leges inter arma (JULIO CESAR)

Image
Image

FIAT IUSTITIA PEREAT MUNDUS

User avatar
ko54
напреднал
Posts: 179
Joined: Tue May 01, 2012 6:38 pm
Любим несгъваем: Мора ламинат
Любим сгъваем: Викторинокс Номад
Location: София
Contact:

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by ko54 » Tue May 08, 2012 7:40 am

Супер колекция! Image

Забелязах, че 5-тата отдясно наляво тесла си е баш с нашенска физиономия.

Права дръжка, същата форма на главата и то с дупка за вадене на пирони. Кеф!

ImageP.S. Молба към Брадли - ако е възможно да се страницира тази тема, щото на 1 дълга страница не е удобно нито да се чете, нито да се пише. Предварително благодаря!
Image
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
Image

Bradley

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by Bradley » Tue May 08, 2012 9:41 am

трябва да накъсам постовете с празни мнения м/у тях и пак няма да е удобно да се чете ;)

Баце

Re: Всичко за БРАДВИТЕ!

Post by Баце » Tue May 08, 2012 11:39 am

Момчетата от Стейалайф са ми изпратили по грешка малкият модел, 44см. обща дължина Агдор, и преди да го пратя обратно му направих няколко снимки по молба - нареждане на мод Брадли. Без да имам претенции за обективно представяне, ще изложа първи впечатления. Сравнявайки я с Грансфорс, изработката на главата и захващането към дръжката са много далече от истината. Самата дръжка е добре направена. Скоса е неравномерно сведен и от заточването има какво да се желае. Когато получа модела който искам, веднага го вкарвам в действие да го видя как ще се справя със сухите дървета.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Post Reply

Return to “Саби, мечове, мачетета, кукрита, брадви, копия и др.”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest