Японски кухненски ножове

С какво режете в кухнята?
Post Reply
User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Fri Apr 27, 2012 5:54 pm

Такеда и Уатанабе- скосовете и характерната висока твърдост за тази категория ръчно правени ножове ги правят лъжица далеч не за всяка уста, особено европейската, щото или ще остане някой без пръст или ще прецака острието по най профански начин от сечене на кокали и замразено месо например ;) Това са ножове за дълго и продължително рязане с кеф от хора, които оценяват функционалността и почти съвършената им концепция. ;) Ако нямате нужната нагласа и възприемане, породено от липсата на необходимата ножарска култура и елементарно познаване на японския "ножарски мироглед" никога не си купувайте такива ножове :!: Ще ви се стори че сте се прецакали за многото пари които сте дали, щото просто няма да може да ги оцените подобаващо. ;) Или ще посетите хирурга много, много бързо. ;) С това нестандартно въведение искам да поставя началото на тема за общи разсъждения касаещи най качествените за мен лично произвеждани под слънцето кухненски ножове - японските.
Image
bully wrote:Мисля, че това е по красноречиво от снимки. ;)


А ето и фабричен на фирмата Kanetsugu, която много уважавам от серията SAIUN Damascus на какво е способен out of the box - змей горянин :yahoooooo:
bully wrote:От тази серия Pro-M/най евтината, но може би с най добро съотношение цена качество изобщо / 58-105 долара за различните модели в серията, колкото един американски фолдър от среден клас който повече събира прах в сравнение с ежедневната работа която върши в кухнята такъв един нож. ;) Това са фабрични ножове, но по преобладаващия процент мнения са еталон за качество особено а цената, която им търсят сред океана от майстори и марки. Неръждаеми са за разлика от повечето на Такеда и Уатанабе, които са за профи готвачи или за по взискателни купувачи и са цифра. ;)
heykel_nikolov wrote:Тези ножлета не са за наш,те готвачи дето повечето са пълни льольовци и ще си изпонарежат пръстите на първия половин час!Много ми беше интересно един път как един ми обясняваше на Банско,как бил изкарал целия сезон в "Кемпински Гранд Арена"-Банско с един широк нож от Терна за 5 лева и не бил го точил изобщо!Моите дето му ги показвам,били много скъпи и не му харесва ли...видите ли...?Та на такъв дебил Истински Японски нож ще му предлагаш???Та той дори ръждясва.... :mrgreen:
bully wrote:Не се продават в БГ.Ако не се бъркам Daido 1K6, серия Pro-M HRC 57-59.Не са нужни водни камъни и скоса е такъв, по силно изразен конвекса от едната страна ;) Image
bully wrote:
goiko wrote:Е вие да не си мислите че на запад готвачите само с японски ножове работят! :D
Ами, с "Терна" предимно, че са по еластичини и като ги поогънеш си остават в същото положение, та няма опасност от счупване. :lol: :mrgreen:
Image
Image
bully wrote:
roskobosko wrote:Були, тоя последния какъв е? Бижу направо.
Деба от Mr.Kanefusa Fujiwara 165 мм.
Image
За мен честно казано тази марка има нееднозначна оценка в аспекта съотношение цена - качество за разлика от повечето серии на Канецугу. ;)
А знаеш ли, че ножът който си избрал е с т.нар. заъгляване 70/30 въпреки че е като европейските ножове двустранно скосен :?: :) На практика значи това , а не крива фабрична заточка както би си помислил в първия момент всеки
Image
А 60/40 на Хиромото значи това ;)
Image
А 50/50 значи това. Ако случайно не знаеш какво значи и разглеждаш сериозен магазин като на господин Коки Ивахара и срещнеш такива обозначения да си осведомен какво всъщност стои зад тези цифрички. ;)
Image
Аз лично мислех да си купувам Rysen Blazen, но ме уплашиха, че
острието /SGPS 3 *получавало микроскопични отчупвания и въпреки че ще работя предимно аз с него в кухнята се разколебах и отказах, май ще си взема Hiromoto Tenmi Jyuraku с ламинат - Аогами супер в средата и 420J слоеве. Но още избирам, за Канецугу Про - М обаче съм сигурен.

Ще дам пример за кореннната разлика във възприятитята между българските и въобще европейските представи за кухненски нож и японските критерии. Например този абсолютно невзрачно изглеждащ ръчно кован ръждилник на майстор Такеда с не дотам прецизен монтаж на дръжка към острие. Ръкохватката изглежда като крак на табуретка или масичка за телевизор "Опера" като го види всеки средностатистически български готвач -тупан :lol: ще ти каже веднага да го изхвърлиш в дерето и да си вземеш неръждаема алпакица. :lol: А всъщност това е зверски функционален инструмент и като износоустойчивост и като удобство. Морковите ги превръща едва ли не в прахообразно състояние :lol: Но като го видят 99% от хората получават шок от това как може да изглежда истински японски кухненски нож. :lol: :lol:
Image
Image

И тъкмо когато някой си помисили нещо от сорта на "Това ли са им прехвалените ножове на японците :?: " ще ти изскочи някой свръхолизан като на Хиро Итоу със същите прекрасни режещи спрособности и тогава ако индивидът в чиято куфалница до преди секунди са се въртяли горните овчи мисли има малко мозък в подпокривното му пространство започват да се образуват съвсем други...........евентуално :mrgreen:
Image
Image
roskobosko wrote:Аааа, `чувал съм аз за Такеда - руснаците са възхитени от него - при тестовете на кухненски ножове цитирам само тях, защото не можах да намеря в нета толкова подробни тестове на шеф ножове без рекламна цел точно на тези марки които ме интересуват!
Иначе за скоса 70/30 - ами ще се учим наново :geek: - харесвам предизвикателствата и не се плаша да уча, макар, че четох в един кухненски хамерикански форум, че променят скоса на 50/50, за да им е по-лесно при точенето. За да съм подготвен си изтеглих от нета "The chef's edge" - едно хубаво DVD на Корин точно за японски ножленца. Прегледах го набързо - мисля, че ще се справя :D
Погледа ми до последно се беше спрял на AS серията на Hiromoto (не прочетох един лош отзив), но не съм чак такъв маниак и да си призная честно, ми се досвидяха 100 лв. отгоре, надявам се Fujiwara-та също да се представи на ниво. А от магазина съм възхитен! Пратиха ми 2 часа след поръчката потвърждение, писаха, че са го изпратили, дадоха ми tracking номер и ще го получа до седмица !!! Хареса ми много пожеланието - ще го пейстна тука:
"We hope you will love your new knife and enjoy cooking with your great sharpness, cutting performance and fine quality Fujiwara Kanefusa kitchen knife."
roskobosko wrote:Каква седмица, ножът вече е тук. Егати японците. :shock: :shock: :shock: Сега погледнах да видя кога съм го поръчал - на 13.09 в 17.21! Днес 16.09 в 10.05 ножът ме чакаше в офиса. Цена 147 лева с доставката. Малко бързи снимки. Почти перфектен. Е за толкова пари съм супер доволен. Ако исках перфектен, щеше да е Hattori. Много остър - както ще видите на последната снимка, както и какво се случва с тези, които не четат както трябва предупрежденията по етикетите :D По-дълго ревю и с по-хубави снимки след проби. Тези са от телефона набързо:
Image

Image

Image

Image

Image
roskobosko wrote:И обещаните снимки след малко кухненска работа с него. Ето го в акция:
Image
Image
Тук се пробвах да направя снимка, така, че да се види скоса 70/30, ама не успях
Image
Ето така е заточването откъм скосената повече страна:
Image
Image
А така на другата
Image
Тук съм снимал малко от несъвършенствата по външния вид - там където острието се съединява с дръжката не е полирано добре
Image
Чирените на Пакадървото не са напаснали много добре и са сложили малко лепилце ли е, какво е това бялото което се вижда отзад? :) Не е болка за умиране
Image
Тука съм го сложил до други 3 ножа -
Image
16cm Wasabi Santoku, 15 cm Wasabi Gyuto, 18 cm ( най-голямата от серията) Tramontina Polywood. Дръжката е по-удобна от тази на Wasabi-to, а заточката (въпреки, че и двете стомани се водят Молибдено- Ванадиеви) на Kanefusata е ужасяваща. Реже едно такова мазно, мазно. Определено реже по-добре сирена и кашкавал заради профилираното острие, а може би заради по-дългия ход на острието да ми се струва, че е много по-добре от Wasabito. При морковите примерно забялязох, че прилагам минимален натиск. При по-меките неща от тях-никакъв. Както и да е, много съм доволен, а след инцидента с ножа започнах и да изпитвам и Уважение към ножовете, въпреки, че в аватара ми пише само любопитен :D А жена ми като го види ножа и бяга в другата стая, да не вземела да се пореже. Ейййй двойна функция. В повечето случай е по-добре така :D
bully wrote:
mimasaka wrote:"Cobra3" тази благородна ръждица дето се прихваща по ножовете на Hiromoto от Аогами супер не създава ли проблем да кажем с вкуса на храната, която ще се реже или няма проблеми.
Това ако го наричаш ръжда е друг въпрос. Аз го наричам окисляване и както се вижда това е само на границата на ламината. След месец употреба по думите на собственика ;)
Image
Image
Image
domo6inho wrote:Ето и част моите японски ножове.
Image
Image
Image
Image
bully wrote:Краси, доколкото съм запознат без претенции за експертно мнение това е една от най евтините серии, която най много си струва парите ламината от SK-5 и външни неръждаеми слоеве. Точи се на раз, два и държи доста прилично, почти като серията с VG-10, за която също има много добри отзиви. Окислява се само най долния край и то само потъмнява ;)
Image
Image
kendo wrote:Вчера помолих японеца да ми препоръча нож на сносна цена и неговото категорично предложение е TOJIRO DP COBALT GYUTO CHEF KNIFE 210mm.
Image
Image
Кован нож на цената на тайвански фолдър, смятам да се доверя на японската честна дума :D
kendo wrote:Струва точно 79.99 USD плюс 4 долара доставка. Мисля, че може да се намери и по-евтин.
damian wrote:Преди няколко часа се сдобихме (семеен подарък ;) ) с 2 прекрасни ножа Kai, от серията Shun. Точно този сет: http://kai-europe.bagodiwa.com/kitchen/ ... =en&id=489

Още не мога да им се нарадвам... Ще се опитам да се престраша да ги ползвам в кухнята няколко дни и да опиша впечатленията. Изглеждат ужасно красиви и качествени - като се почне от картона на опаковката, през кутийката, която няма панти, а е с магнитчета, та до извивките на дамасковите пластове... А как само стоят в ръката... като естествено удължение :)
damian wrote:Ето обещаните снимки, заедно с малко думички покрай тях:


Страшно красива дървена кутийка, много приятен на пипане материал:

Image


Ето и по-отблизо, вижда се по-добре описанието на стоманата:

Image


Отварям кутийката. Затварянето се осигурява с малки магнити (сребристите точки):

Image


Ето как изглеждат вътре без калъфчетата:

Image

Image


Остриетата по-отблизо:

Image

Image

Image

Image


Image


Дръжката е асиметрична и очудващо удобна за относително малкото си сечение:

Image

Image


Още малко Kai Shun красоти:

Image

Image


Баланс:

Image

Image


И накрая малка заигравка в стил Матрицата ;)

Image

Единственото нещо, което съвсем леко не ми се нрави е лекото драскане на дръжката в задната част, там където е прехода между метала и чирените. Сигурно на някой практик, който прекарва повече време в кухнята, ще му хареса серията, която е с чисто метална дръжка, но лично на мен тази комбинация ми харесва много повече!

За употребата на ножчетата мога да пиша само суперлативи - леки, удобни, сигурно ако натисна повече и дъската ще отрежат :) Според информация, която намерих в интернет, обработени са на 61 HRC.
kendo wrote:Image
Image

След седмица ползване на TOJIRO - то мога да кажа само добри думи за японеца, който ми го препоръча :D Прекрасна изработка и чудесен баланс. Острието е тънко, гъвкаво и работата с него в кухнята е истинско удоволствие. Режещият сектор е фин конвекс с микроскос. Истинската му проба беше на горещ домашно приготвен хляб. Минава през него буквално като през масло, реже много тънки филии без да падне троха и без да напука кората. :thumbup: След интензивна употреба при най-различни продукти остротата е непроменена, но забелязах че външните слоеве лесно се надраскват, също както при фолки. Чакам един дамасков сантоку от същия производител, качеството на японските остриета си струва инвестицията :)
ivo_georgiefff wrote:
goiko wrote:Е вие да не си мислите че на запад готвачите само с японски ножове работят! :D
Прав си, дори и на изток рядко се ползват! :D Работил съм в тази сфера и мога да го твърдя на 100 %!!! За да си готвач ти трябва други качества... ;) Някой хора си мислят, че в България ако си купиш японски нож за 300 $ и ставаш майстор-готвач... :chef: :lol: :lol:
ivo_georgiefff wrote:
goiko wrote:Е вие да не си мислите че на запад готвачите само с японски ножове работят! :D
Прав си, дори и на изток рядко се ползват! :D Работил съм в тази сфера и мога да го твърдя на 100 %!!! За да си готвач ти трябва други качества... ;) Някой хора си мислят, че в България ако си купиш японски нож за 300 $ и ставаш майстор-готвач... :chef: :lol: :lol:
Майстор готвач не ставаш, но се чувстваш, като майстор готвач, който готви с японски нож за 300 долара.. ;)
Сега се загледах в лъжиците, и нема да ти казвам колко ми стана кеф, ката прочетах на гърба им, 25 години гаранция МАДЕ ИН ДЖАПАН!
ivo_georgiefff wrote:
goiko wrote:Е вие да не си мислите че на запад готвачите само с японски ножове работят! :D
Прав си, дори и на изток рядко се ползват! :D Работил съм в тази сфера и мога да го твърдя на 100 %!!! За да си готвач ти трябва други качества... ;) Някой хора си мислят, че в България ако си купиш японски нож за 300 $ и ставаш майстор-готвач... :chef: :lol: :lol:
едва ли повечето то нас си вземат скъпи ножове, за да се почувстват Майстор-Готвачи :)[/quote]
Има съвсем бюджетни предложения за ножове: сантоку, деба, янагиба. Да - не могат да се мерят като представяне и усещане със скъпите такива, но вършат повече от прилична работа.[/quote]
damian wrote:Бях споменал преди време, че се сдобих (изненадващ подарък) с комплект Каи Шун 700 и 701. От около 2 месеца ги ползваме активно, стоят залепени на магнитната лента в кухнята. Дъските са ни само бамбукови (не ми остава време да купя нещо по-меко и щадящо остриетата). Мога съвсем отговорно да заявя, че няма никакво затъпяване, което моят субект да може да измери ;) Обаче се получиха някакви 2 странични надрасквания, които нямам и идея от какво станаха... Имате ли идея дали ще се махнат с паста за полиране? Купих средна и фина паста за полиране на неръждавейка на Солинген от Ташев Галвинг (сайта не им бачка, иначе бих пуснал линк)
damian wrote:Бях споменал преди време, че се сдобих (изненадващ подарък) с комплект Каи Шун 700 и 701. От около 2 месеца ги ползваме активно, стоят залепени на магнитната лента в кухнята. Дъските са ни само бамбукови (не ми остава време да купя нещо по-меко и щадящо остриетата). Мога съвсем отговорно да заявя, че няма никакво затъпяване, което моят субект да може да измери ;) Обаче се получиха някакви 2 странични надрасквания, които нямам и идея от какво станаха... Имате ли идея дали ще се махнат с паста за полиране? Купих средна и фина паста за полиране на неръждавейка на Солинген от Ташев Галвинг (сайта не им бачка, иначе бих пуснал линк)
От магнитната лента са,и аз забелязвам такива надрасквания.[/quote]

Със сигурност не е от лентата. Винаги ги слагаме в една посока (острието обратно на страната, от която идва ръката за да хванеш ножа, да не стават застрахователни събития :)). Двете надрасквания са от лицевата страна. Ще взема да турна една снимка довечера, да стане ясно...

predator1973
разучаващ
Posts: 54
Joined: Wed May 02, 2012 8:09 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by predator1973 » Mon May 14, 2012 11:42 am

Ето новата ми придобивка,благодарение на колегата colonelo,за пореден път всичко е точно.Предварително се извинявам за снимките,направих ги с телефона след като взех ножа тази сутрин от еконт.
Image
Image
Image
Image
Ето и характеристики:
Kanetsune Petty 150mm
Kanetsune Seki Traditional Damascus series knives are hammered by hand with a technique as "Tsuchime" to a beautiful finish that reduce drag when cutting, preventing foods from sticking to the blade. The cutting core is Swedish Sandvik stainless steel. Traditional D-shapeed handle of Red Sandalwood comfortably in the hand.

●дължина на острието : 150mm (5.9")
●цяла дължина : 272mm (10.7")
●материал на острието : Swedish Sandvik 19C27 Stainless Steel Core / Damascus 45 Layers "Tsuchime" Finished
●HRC : 60
●дебелина на острието : 2mm
●дръжка : Traditional D-Shaped Red Sandalwood w/ Black Plywood Bolster
●тегло : 70g (2.47oz.)
Първите ми впечатления са за безупречна изработка,има почти незабележим вторичен скос,скосяването е плоско.Фабричната заточка е без забележки,все едо това не е нож,а бръснич.За сега е това,когато порежа малко с него ще споделя как се справя.Благодаря още веднъж на колегата colonelo.Поздрави на всички

Cobra3
разучаващ
Posts: 97
Joined: Tue May 01, 2012 8:55 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by Cobra3 » Mon May 14, 2012 11:07 pm

Интересен клип по темата :)

milendemonjo
любопитен
Posts: 2
Joined: Fri Nov 23, 2012 10:22 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by milendemonjo » Fri Nov 23, 2012 10:35 pm

Здравейте,
радвам се че намерих този прекрасен форум.Много се интересувам от определен нож,а именно как да си го поръчам.Много ще съм ви благодарна ако ми помогнете става въпрос за Kanetsune Petty 150mm
Kanetsune Seki Traditional Damascus series knives are hammered by hand with a technique as "Tsuchime" to a beautiful finish that reduce drag when cutting, preventing foods from sticking to the blade. The cutting core is Swedish Sandvik stainless steel. Traditional D-shapeed handle of Red Sandalwood comfortably in the hand.

●дължина на острието : 150mm (5.9")
●цяла дължина : 272mm (10.7")
●материал на острието : Swedish Sandvik 19C27 Stainless Steel Core / Damascus 45 Layers "Tsuchime" Finished
●HRC : 60
●дебелина на острието : 2mm
●дръжка : Traditional D-Shaped Red Sandalwood w/ Black Plywood Bolster
●тегло : 70g (2.47oz.)


Доколкото съм на ясно има колега на име colonelo и страшно се надявам да ми помогне да си го поръчам...Уникален нож впечатлена съм

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Fri Nov 23, 2012 10:38 pm

Колегата колонело гоима наличен и обявен за продажба ето тук /в края на първия коментар позиция 37 /:
viewtopic.php?f=26&t=1307

milendemonjo
любопитен
Posts: 2
Joined: Fri Nov 23, 2012 10:22 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by milendemonjo » Sat Nov 24, 2012 12:31 am

Мерси много за линка,но там няма телефонен номер на който мога да се свържа с колегата.Как да го направя?

User avatar
Djack
редовен
Posts: 363
Joined: Tue May 01, 2012 9:10 am
Любим несгъваем: Моят!
Location: Бургас, естествено! ;-)

Re: Японски кухненски ножове

Post by Djack » Sat Nov 24, 2012 12:33 am

milendemonjo wrote:Мерси много за линка,но там няма телефонен номер на който мога да се свържа с колегата.Как да го направя?
Драсни му едно Л.С. (лично съобщение) опцията я има в профила на Колонело! ;)
"Само 12 литра бира са достатъчни на възрастен човек, за покриване на дневната му нужда от калций!"

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Sat Nov 24, 2012 3:03 pm

KANETSUNE GYUTO-то на колега от форума:

http://japan-blades.com/chef-knives/2547.html

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

W2_
любопитен
Posts: 1
Joined: Mon Mar 25, 2013 11:44 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by W2_ » Tue Mar 26, 2013 12:32 am

Здравейте! Прекрасен форум, прекрасна тема! Поздравления!
Когато желанието ми да си купя хубав нож надделя над мисълта за цената му, потърсих ваш колега и мой приятел за консултация! Той ми препоръча да прочета тази тема, от която научих доста неща. В крайна сметка, след няколко месечно лутане по възможните варианти за доставка, си купих този прекрасен Kasumi (88020) нож. Оказа се невероятен змей (-: Купих го в началото на декември и исках бързо да се похваля, но реших първо да видя как ще се представи и дали ще оправдае всички хвалби из нет пространството! Да, този нож е невероятен и моето мнение е, че си заслужава всеки лев! Сега следва и малкото братче (82008) (-:
ImageImageImageImage

User avatar
МИНЧО
напреднал
Posts: 331
Joined: Wed May 02, 2012 10:05 am
Любим несгъваем: Следващия
Location: Оринж Каунти-2 София

Re: Японски кухненски ножове

Post by МИНЧО » Tue Mar 26, 2013 9:38 am

Виникс, приятелю, здравей и добре дошъл! :welcomeani:
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието при ниското качество!

Amatior
любопитен
Posts: 26
Joined: Tue Jun 12, 2012 10:20 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by Amatior » Sun Oct 13, 2013 1:04 pm

Здравейте, реших да покажа с какви ножове разполага един млад готвач, които от скоро се интересува от японски кухненски ножове .
Kanetsune Seki KC-202 Gyutou 210mm

Blade Steel-33 layers of Nickel Damascus, the core material is VG-10
Handle Material-Dark Blue Plastic Handle
Blade Type-Gyutou
Blade Length-210mm
Image
Image
Image

Kanetsune 17 layers of damascus Santoku 185mm
Image
Image
Image
Image
Image

Blade Steel 17 layers of damascus, VG-10 stainless steel core (HRC : 59-60)
Handle Material Black laminated wood
Blade Finish Tsuchime-finished
Overall Length(mm) 305mm (12")
Blade Length(mm) 185mm (7.3")
Blade Thickness 1.8mm
Weight 175g (6.2 oz.)

Tojiro DP Nakiri 165mm
Image
Image

Nakiri Knife F-502
Blade Material: DP Cobalt Alloy Steel (VG10)
Blade Length: 165mm
Blade Thickness 1.9mm
Handle : ECO Wood
Weight: 204g (7.2oz )

Kanetsune Seki Minamoto Kanemasa series Petty Knife 120mm
Image
Image
Image

Name Minamoto Kanemasa series Petty Knife 120mm
Blade Steel 2N, High carbon steel (HRC : 59-60)
Handle Material Black laminated wood
Blade Type Petty
За мен много хубав нож , но не мога да се грижа за него (ръждясва)

Kershaw chef knives 8-inch
Image
Image
Image

Steel: AUS6A
Handle: Co-polymer
Blade length: 8 in. (20.3 cm)
Overall length: 13 in. (33 cm)
Weight: 6.1 oz.(172 g)
Image

Накрая бих добавил , определено сантукото най-много ми допада визуално .Скоро ножовете ще са в работна среда и ще видя кой как се представя.
За момента ми липсват качествени точиларски приспособления и умения на заточване :) но с времето и това ще стане .
Last edited by Amatior on Sun Oct 13, 2013 1:55 pm, edited 1 time in total.

User avatar
heykel_nikolov
почетен член
Posts: 1472
Joined: Thu May 03, 2012 8:15 am
Skype: heykel_atanas_nikolov
Location: Пазарджик
Contact:

Re: Японски кухненски ножове

Post by heykel_nikolov » Sun Oct 13, 2013 1:49 pm

Добри инструменти!Поздравления! *DRINK*
Малко са готвачите обаче като теб,който обръщат внимание на ножовете си!В повечето случаи само големи са им претенциите за заплата,а инструмента им е купен от някоя пазарска сергия или от хипермаркета,като най-скъпото е най-много 10 кинта.....Макс!

f(x)dx
постоянно присъстващ
Posts: 962
Joined: Mon Apr 30, 2012 11:19 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by f(x)dx » Sun Oct 13, 2013 3:26 pm

heykel_nikolov wrote:Добри инструменти!Поздравления! *DRINK*
Малко са готвачите обаче като теб,който обръщат внимание на ножовете си!В повечето случаи само големи са им претенциите за заплата,а инструмента им е купен от някоя пазарска сергия или от хипермаркета,като най-скъпото е най-много 10 кинта.....Макс!
е, те все пак са готвачи, не са резачи :)

User avatar
heykel_nikolov
почетен член
Posts: 1472
Joined: Thu May 03, 2012 8:15 am
Skype: heykel_atanas_nikolov
Location: Пазарджик
Contact:

Re: Японски кухненски ножове

Post by heykel_nikolov » Sun Oct 13, 2013 4:53 pm

Ами то първо трябва да хванеш ножа и да започне готварството първо трябва да се започне с рязането!Всичко по етапно и стъпка по-стъпка!Без хубавия инструмент един готвач е загубен и изостава в развитието си!

Amatior
любопитен
Posts: 26
Joined: Tue Jun 12, 2012 10:20 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by Amatior » Sun Oct 13, 2013 7:06 pm

Преди 6 години започнах с готварството и имах Майстор готвач работил в Япония от там започна всичко , иначе съм имал колеги които са ми казвали не го слушай от Костенските по хубави няма или на тефал са качество :) :) И до момента си твърдят на думата :)

Post Reply

Return to “Кухненски ножове”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest