Японски кухненски ножове

С какво режете в кухнята?
Post Reply
FOX
разучаващ
Posts: 93
Joined: Sat Feb 15, 2014 7:19 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by FOX » Mon Aug 10, 2015 9:26 pm

Честито!Ножа на едностранно заточване ли е или нещо от рода на 70/30 или подобно?

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Tue Sep 08, 2015 2:39 am

да оплакнем окото


yordanov
любопитен
Posts: 9
Joined: Sun Sep 13, 2015 12:09 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by yordanov » Sun Sep 13, 2015 12:14 pm

Здравейте,
имам нужда от помощ при избор на добър японски нож, който да е универсален, т.е за рязане на зеленчуци, меса, колбаси, хляб и т.н. Бюджета ми е около 300 лв.
Въпросът ми е има ли смисъл да се поръчва от сайт, или да си взема от България - например марка KAI.
Като цяло предпочитам да не изисква голяма поддръжка и да не се налага да го заточвам често :D
Благодаря предварително :)


yordanov
любопитен
Posts: 9
Joined: Sun Sep 13, 2015 12:09 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by yordanov » Sun Sep 13, 2015 12:30 pm

Благодаря за бързия отговор *DRINK*
Необходими ли е точене или ножовете са достатъчно остри когато ги доставят?

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Sun Sep 13, 2015 5:22 pm

в повечето случи са ок - но след правилно заточване на ръка ще бъде по-остър

yordanov
любопитен
Posts: 9
Joined: Sun Sep 13, 2015 12:09 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by yordanov » Sun Sep 13, 2015 8:48 pm

А има ли серия, която да изглежда по-добре - примерно нещо от рода на damascus. Може и да е на друга марка.
Бюджета е само ориентировъчен и мога да го надхвърля *THUMBS UP*


yordanov
любопитен
Posts: 9
Joined: Sun Sep 13, 2015 12:09 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by yordanov » Sun Sep 13, 2015 9:46 pm

Цените, които са посочени в сайтовете крайни ли са или върху тях се начислява ДДС?
Като цяло съм се спрял на този:http://www.chefknivestogo.com/kiri2.html

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Mon Sep 14, 2015 5:17 pm

честно казано - не съм пазарувал дректно от сайта до бг -> до сега винаги ми ги носи нещата от там някое другарче, връщащо се от щатите...

yordanov
любопитен
Posts: 9
Joined: Sun Sep 13, 2015 12:09 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by yordanov » Mon Sep 14, 2015 5:52 pm

А някакви мнения има ли за ножа? И отелно, какви са предимствата и недостатъците на 21/24 см острие?
И не на последно място, дали ръждясва и оставя метален вкус върху храната?

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Mon Sep 14, 2015 6:46 pm

Стоманата е ламинат с ядро VG10 - неръждаема - няма да имаш проблеми с ръжда и металически вкус по рязаните продукти.
Това което ми направи впечатление от данните, изнесени в сайта за конкретния нож е, че е лек - около 160 грама за 210мм острие, което значи че ще има по-скоро неутрален баланс, ще бъде "бърз" така да се каже в ръката, при chopping ще трябва да се влага повече сила и няма да се разчита на теглото на ножа или бланас напред към острието, при боравене.
Височината е 47мм - което е ок ако нямаш големи ръце или кебапчести пръсти :mrgreen: и ще бъде комфортен в т.нар. pinch grip

Image

Предимставата на 210 мм ножове е че са по-удобни за работа в малки кухни, с малко counter space/работен плот като широчина.
210мм нож ще прави добре почти всичко, което ще прави и 240мм острие, но ако имаш място в кухнята си - съветът ми е 240 - просто дава повече свобода на действие - особено при работа с неща като зеле, зелен лук, зелена салата, марули и други подобни...
240мм се комбинира особено добре със 180мм сантоку бочо или накири/усуба със същата дължина - докато 210 е по средата - нито е къс, нито е дълъг...

Друг въпрос е как си свикнал да режеш - rocking, slicing, chopping - избраният от теб модел има достатъчно дъга при коремчето към върха, така че да можеш да вдигаш дръжката много високо от дъската за рязане за типичния за западните кулинарки школи rocking метод на рязане + има достатъчно равна част от основата до средана на острието, което е добре за chopping. т.е. балансира нож като пропорции на острието.

Освен ножът трябва да бъде предвиден бюджет и за добър камък/камъни, за да изстискваш максимуа от възможностите на стоманата.
1к камък е задължителен като не може да сбърксш с 1к King
5к или 6к камък за финиш - шаптън глас, нанива чосера, иманиши

yordanov
любопитен
Posts: 9
Joined: Sun Sep 13, 2015 12:09 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by yordanov » Tue Sep 15, 2015 6:45 pm

Здравейте,
направих запитване до www.chefknivestogo.com и оттам ми отговориха, че не доставят ножове до България. Някой поръчвал ли си е от този сайт и как става това?

User avatar
nisla
напреднал
Posts: 224
Joined: Mon Aug 12, 2013 5:53 pm
Любим сгъваем: Custom Resiliance M390
Location: Бургас

Re: Японски кухненски ножове

Post by nisla » Tue Sep 15, 2015 8:09 pm

http://www.hocho-knife.com/
Колега,този сайт доставя до България и има огромно разнообразие от кухненски ножове,но не съм поръчвал от него и незнам,как стоят нещата с поръчката,тоест за колко време пристигат,има опция да се поръча с японската поща или FedEx,след това дали ще има обмитяване,за тези неща трябва сам да проучиш.Успех!
You will never know your limits,unless you push yourself to them.

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Sun Oct 18, 2015 11:48 am

Image

на тзи снимка може да видите каква конструкция използва бай Мъри - не са изцяло нанизани дръжки, а след "болстера" са лепени от няколко части
Image

цената е извънземна - http://www.knivesshipfree.com/carter-cu ... ood-73009/

Post Reply

Return to “Кухненски ножове”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest