Японски кухненски ножове

С какво режете в кухнята?
Marcinkov
редовен
Posts: 586
Joined: Thu Feb 28, 2013 5:15 pm
Любим несгъваем: Spyderco Serrata
Любим сгъваем: Benchmade Griptilian 552
Location: Бургас

Re: Японски кухненски ножове

Post by Marcinkov » Sat Dec 26, 2015 10:39 pm

Излишно е дълъг.

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Sat Dec 26, 2015 11:01 pm

щом казваш :)

--------------


ето го в действие


lizzardborn
любопитен
Posts: 46
Joined: Wed Feb 26, 2014 10:10 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by lizzardborn » Tue Dec 29, 2015 12:01 am

Брадли ако е white 1 стоманата на тожиро - хората много не я харесват. По форуми съм чел. Така че проучи внимателно.

User avatar
Корбет
постоянно присъстващ
Posts: 775
Joined: Mon Apr 22, 2013 9:34 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Корбет » Sun Apr 10, 2016 6:34 pm

В момента по битиви Петътр Михалчев показва една кухненска катана *butcher*

lizzardborn
любопитен
Posts: 46
Joined: Wed Feb 26, 2014 10:10 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by lizzardborn » Sun May 15, 2016 11:09 am

http://www.chefknivestogo.com/kohawagy24.html

това бебче пристигна. Засега се държи добре. Не знам но ми се струва прекалено гъвкав за 65 HRC.

User avatar
Zagy
постоянно присъстващ
Posts: 784
Joined: Wed May 29, 2013 10:02 am
Любим несгъваем: Zagy Bushcrafter/Gayle Bradley 2/BM 890
Location: София

Re: Японски кухненски ножове

Post by Zagy » Sun May 15, 2016 8:57 pm

Много е тънък и дълъг - 2,8мм на 240мм дължина - затова ти се струва така. Нема да му се плашиш :)
Si non confectus, non reficiat.

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Sun May 15, 2016 9:08 pm

lizzardborn wrote:http://www.chefknivestogo.com/kohawagy24.html

това бебче пристигна. Засега се държи добре. Не знам но ми се струва прекалено гъвкав за 65 HRC.

:twisted: :twisted: :twisted: *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *DRINK* *DRINK* *DRINK* *DRINK*

под 6 унции тегло за 240 мм острие - не ми се мисли как е скосен - сигурно лети през продуктите

сериозна придобивка

ако си го точил на какво го финишираш?

glatzial
любопитен
Posts: 6
Joined: Mon Jul 11, 2016 1:23 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by glatzial » Mon Jul 11, 2016 6:57 pm

Здравейте колеги.
Много информативна тема и страхотен форум! Браво за добрата работа.
Мисля да си взимам японец. Това ще е първият ми нож над 30лв :)
Спрял съм се на 18см острие, защото и приятелката ми ще го ползва. Тя е дребничка с малки ръце и 21 ще и бъде по-скоро неудобен. Аз съм десничар, тя - левичарка.
Смятам да го ползвам главно за домати, картофи, тиквички, патладжани, моркови и сурови филета.
Колебая се между:
1. стандартния Tojiro DP http://goo.gl/PVF0ns
2. дамаскински http://goo.gl/npsorZ
3. версия с рикасо (bolster) http://goo.gl/pNdApC
4. дамаскински с рикасо http://goo.gl/e6VogK
Въпросите ми:
Според вас рикасото струва ли си 20-30$ отгоре в цената?
Знаете ли от някъде да мога да намеря тези модели по-евтино?
Да се замислям ли за 20-21см - до сега съм ползвал само до 18?
Имате ли друго предложение?

Благодаря предварително

ПП: не съм сигурен, че рикасо и bolster е едно и също, но нямма идея bolster как е на български :oops:

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Mon Jul 11, 2016 8:13 pm

http://www.ebay.com/itm/Japanese-Tojiro ... SwhcJWQ16N

ей това препоръчвам аз или 21 см му вариант + в немския амазон и по-евтино мож го намери -

glatzial
любопитен
Posts: 6
Joined: Mon Jul 11, 2016 1:23 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by glatzial » Tue Jul 12, 2016 11:43 am

Дам, няма смисъл от торбата пари отгоре за дамаскински сандвич. Навих приятелката за 21 сантиметровия - ще се научим да го ползваме. Следващият ми въпрос - какви камъни за заточване да взема? Четох, че 1000 и 5000 са подходящи за този нож, но от марки нищо не разбирам. По-добре два, отколкото комбиниран?

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Wed Jul 13, 2016 12:01 am

чукни втърсачката на форума "Makita 1200" ;) друго не ти трябва на първо време

ribarchety
любопитен
Posts: 4
Joined: Wed Jul 13, 2016 9:05 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by ribarchety » Fri Jul 15, 2016 11:19 am

Здравейте на всички!
Дойде време да избера кухненски нож за жената и попаднах на форума, прочетох цялата тема... плюс още някои други препратки...
и объркването е голямо, но се надявам с ваша помощ да стигна бързо до това, което търся.
Накратко какво да бъде то:
От всичко изчетено за универсален нож се спрях на два варянта :
1. т.нар. Santoku
2. т.нар. Gyoto
- дължина на острието 165-180мм
- дръжка харесвам дървените закръглени дръжки /японски тип/ , но жената предпочита по стандартните.. така че нека да е по европейска.
И сега ... от стоманите не разбирам нищо ... но от това, което изчетох трябва да е поне ВГ:10 /ако не бъркам/ и HRC:58-60. По принцип ми харесват шарките на дамаската стомана /на жената също/ аз нямам против ръжда /жената има! :) колега от форума беше пуснал нож от синя стомана http://japan-blades.com/recommend/4156.html, но нямаше коментари ако имате мнение пишете от марки и майстори не разбирам затова и пиша тук :)
- Бюджет 80-120лв таван със доставка ... 150лв
Благодаря предварително на всички отзовали се!

User avatar
Корбет
постоянно присъстващ
Posts: 775
Joined: Mon Apr 22, 2013 9:34 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Корбет » Fri Jul 15, 2016 12:58 pm

Това от линка е може би най-доброто като съотношение цена-качество. Вложката е синя стомана и е в пъти по-добра от ВГ10.

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Fri Jul 15, 2016 2:36 pm

за мен класиката в жанра е Tojiro DP VG10 Gyuto Chef Knife 180mm F-807

ribarchety
любопитен
Posts: 4
Joined: Wed Jul 13, 2016 9:05 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by ribarchety » Fri Jul 15, 2016 3:02 pm

Благодаря и на двама ви.
Значи ако е сантоку ще е http://japan-blades.com/big-seller/1142.html въпреки че ще надхвърля бюджета,
ако е gyuto ще е : Tojiro DP VG10 Gyuto Chef Knife 180mm F-807 /ако може колегата Брадли да даде линк от къде мога да го поръчам ? . Аз лично клоня към Gyuto, но все пак жената казва тежката дума, защото ще е за нея.
И все пак ако може мнение и за тези:
https://chefknivesjapan.com/products/to ... -7-1-f-332 , https://chefknivesjapan.com/products/ka ... mm-ph-3003 , https://chefknivesjapan.com/products/ka ... mm-ph-2001 ,
http://www.hocho-knife.com/yaxell-mon-3 ... uto-200mm/ - този е 200мм , http://www.hocho-knife.com/yaxell-yo-u- ... ife-165mm/ - този ми харесва много на външен вид :) още не съм го показал на жената.
И да попитам за тези ... доста по-ефтини спрямо другите стават ли или ... аййде нема нужда както се казва :)
https://chefknivesjapan.com/products/se ... nife-180mm , https://chefknivesjapan.com/products/se ... nife-170mm
А на мен лично много ми харесва ето това Tojiro , но ще бъде по-натам когато реша да си купя само за мен :) https://chefknivesjapan.com/products/to ... 1150824379

Post Reply

Return to “Кухненски ножове”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest