Японски кухненски ножове

С какво режете в кухнята?

ribarchety
любопитен
Posts: 4
Joined: Wed Jul 13, 2016 9:05 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by ribarchety » Fri Jul 15, 2016 4:55 pm

Благодаря Брадли, а някакво мнение за двата ножа на YAXELL дето съм постнал линковете ? харесват ми тези шарки на дамаската стомана ... :)
И да попитам въпросното Tojiro иска ли нещо по-специално за точене японски камъни и т.н... защото започнах да чета и АХнах :) препоръчай 1-2 камъка или мога да си поръчам и заточващата система на колегата "keridi" стига да не съсипя ножа със шкурките ?

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Fri Jul 15, 2016 6:29 pm

чети няколко поста по-напред - казал съм какъв камък му трябва на човек ако сега почва с хубави ножове

glatzial
любопитен
Posts: 6
Joined: Mon Jul 11, 2016 1:23 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by glatzial » Sat Jul 16, 2016 5:20 pm

ribarchety wrote:Благодаря и на двама ви.
Значи ако е сантоку ще е http://japan-blades.com/big-seller/1142.html въпреки че ще надхвърля бюджета,
ако е gyuto ще е : Tojiro DP VG10 Gyuto Chef Knife 180mm F-807 /ако може колегата Брадли да даде линк от къде мога да го поръчам ? . Аз лично клоня към Gyuto, но все пак жената казва тежката дума, защото ще е за нея.
И все пак ако може мнение и за тези:
https://chefknivesjapan.com/products/to ... -7-1-f-332 , https://chefknivesjapan.com/products/ka ... mm-ph-3003 , https://chefknivesjapan.com/products/ka ... mm-ph-2001 ,
http://www.hocho-knife.com/yaxell-mon-3 ... uto-200mm/ - този е 200мм , http://www.hocho-knife.com/yaxell-yo-u- ... ife-165mm/ - този ми харесва много на външен вид :) още не съм го показал на жената.
И да попитам за тези ... доста по-ефтини спрямо другите стават ли или ... аййде нема нужда както се казва :)
https://chefknivesjapan.com/products/se ... nife-180mm , https://chefknivesjapan.com/products/se ... nife-170mm
А на мен лично много ми харесва ето това Tojiro , но ще бъде по-натам когато реша да си купя само за мен :) https://chefknivesjapan.com/products/to ... 1150824379
Здравей колега. И аз доста дълго мислих за дамаскински шарки, но няма смисъл от тях. За тези пари ще си вземеш по-добър клас обикновен нож. Например дамаскинско Тоджиро 21 е с около 30 евро по-скъпо, а реално ножът е същият.
Брадли те е ориентирал с германския амазон. И аз от там поръчах. Имай предвид, че ножът си идва от япония (globalkitchen.japan е японски тъегпвец) и има голяма вероятност да му се плаща ддс-то. Провери как седят нещата и в американския амазон. Май излиза същите пари, но парите за ддс са включени и предплатени и няма да се занимаваш с митници.

ribarchety
любопитен
Posts: 4
Joined: Wed Jul 13, 2016 9:05 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by ribarchety » Tue Jul 19, 2016 9:42 am

Благодаря ще го имам впредвид това с ддс-то да проверя, че не ми се занимава с митници ;) а ножът е избран ... Tojiro ще бъде :) само немога да намеря въпросния камък Makita 1200 от къде да го заприходя ... и дали ще се справя с тези камъни онзи ден се опитвах да заточвам някакви ножове на различни брусчета ... тегаво ми беше :) Все повече се замислям за системата на keridi .. дали е подходяща за този нож ...

universum
редовен
Posts: 615
Joined: Fri Jul 13, 2012 5:46 pm
Любим несгъваем: Mora Craftline Allround, Mora Classic
Любим сгъваем: Kershaw Nerve
Location: Варна

Re: Японски кухненски ножове

Post by universum » Tue Jul 19, 2016 10:46 am

http://tomika.bg/index.php

На тия младежи може да се обадиш да ти пратят, ако не си от Пловдив.

glatzial
любопитен
Posts: 6
Joined: Mon Jul 11, 2016 1:23 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by glatzial » Tue Jul 19, 2016 12:31 pm

Аз от тук поръчах - http://goo.gl/MB57SQ - казаха, че до края на седмицата ще им доставят. Иначе за мнения за другите ножове, които си писал може да потърсиш тук - http://www.cheftalk.com/ След доста четене стигнах до извода, че за начален клас японски нож с добро съотношение цена/качество изборите са като цяло три - Tojiro DP, Fujiwara FKM (http://www.japanesechefsknife.com/FKMSeries.html) и Misono Moly (http://japanesechefsknife.com/MolybdenumSeries.html). Цените са им сходни, Tojro e с ядро от VG10 и сандвич от неръждаема, другите са с Molybdenum неръждаема. Най-голям шанс да ти дойде с добре наточено острие има Tojiro-то, също мисля че е и най-твърдо. Съответно би трябвало малко по-трудно да се точи, но по-дълго да стои остро. Минусите са му дръжката, която е по-голяма от на другите и според някои това че е сандвич (твърдят, че било въпрос на усещане, на мен ми звучи малко като снобария ;) ) Други професионални готвачи твърдят , че си ползват редовно Tujiro-то, въпреки че имат много по-скъпи и по-добри ножове. Един беше написал, че това е нож, с който израстваш - и като употреба. и като подръжка :) Разбира се в момента всичко, което казвам е на "чел съм" и "казали са ми" :)

onufry
любопитен
Posts: 2
Joined: Wed May 16, 2012 9:13 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by onufry » Tue Sep 20, 2016 3:35 pm

Четох, четох и се оплетох :shock:
Значи харесал съм сантоку, 16-18 см дължина на острието.
Не търся най-евтиното, по-скоро среден клас.
Проблема е, че искам дамаск, а като гледам в състава на стоманата пише че съдържа никел.
За съжаление по здравословни причини не мога да си го позволя.
Та на въпроса - има ли дамаск без никел и ако може да ме ориентирате към такъв.
Благодарско на всички отзовали се.

matsan
любопитен
Posts: 23
Joined: Wed Oct 16, 2013 7:46 am

Re: Японски кухненски ножове

Post by matsan » Thu Oct 27, 2016 10:16 am

Както ти каза колегата по-горе,дамаска е за красота -нищо друго. Вземи си тожирото .Това са прекрасни ножове -идват наточени до бръснене ,дръжките са удобни ,бавно затъпяват(ако режеш на дървена или пластмасова дъска разбира се ) и се точат лесно.За добро точене препоръчвам този камък : http://www.japanesechefsknife.com/WhetS ... #Whetstone ( JCK Special Combination Whetstone (#1000 and #4000)) 72$ излиза с включена доставка (виж постовете на Брадли пратих му го за ревю преди време) .Ако не си много добър в точенето (като мене) препоръчвам да си купиш държачи на ъгъл за заточване - те са на 15 градуса и с този камък тожирото се точи много лесно и има добър финиш.Моите ножове ги имам вече 2 години и нямам никакви забележки към тях.

И като говорим за ножове я ми препоръчайте някакъв приличен като цена-качество японски Chinese Cleaver, че ми е мерак ,но не ми се дават много пари в момента? Да допълня ,че съм левичар :)

ZombayO
любопитен
Posts: 4
Joined: Tue Jul 17, 2012 2:34 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by ZombayO » Fri Feb 03, 2017 12:21 am

Младежи, не че съ хваля, ама вижте какво пътува към мен:

Image

Shibata Kotetsu Iron Clad Gyuto 240mm

шъ умръ, коледа таз година закъсня май-май :)

Няколко клипа за размисъл :)

https://www.youtube.com/watch?v=OJTJlIyc8-4

https://www.youtube.com/watch?v=a3sWR7FSdjo

https://www.youtube.com/watch?v=_lKyVZTUIU4

ZombayO
любопитен
Posts: 4
Joined: Tue Jul 17, 2012 2:34 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by ZombayO » Mon Feb 13, 2017 9:06 pm

Ураааа, Ножа дойде и е просто перфектен.
Image

Толкова е тънък и остър, че просто минава през продуктите като през масло. Направо не е за вярване :)
Острието е дебело 0.2 десети на 3мм над режещия ръб. Другото странно нещо е колко лек е ножа за 240 мм острие.

Image

Сега обаче ще трябва да се замисля за камък с който да го точа + деба за обработка на риба :)

Какво ще кажете за Sigma Select II 1000/6000

Ето част от филма Springhammer 2 в който говори Takayuki Shibata, майстора зад тези произведения на изкуството :)


User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Mon Feb 13, 2017 9:33 pm

каквото и да вземеш на сигма -> 1000/6000 или 1200/13000 - няма да сбъркаш, винаги може да заложиш и на бестер 1000/6000 - това ако държиш на комбиниран камък

ZombayO
любопитен
Posts: 4
Joined: Tue Jul 17, 2012 2:34 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by ZombayO » Mon Feb 13, 2017 9:42 pm

Незнам дали държа....ще помисля малко. Доста ме изкушава тройната комбинацията JUUMA 1200 - JUUMA 2000 - king/sigma 6000 :)

User avatar
Брадли
ножоманиак
Posts: 5340
Joined: Wed Aug 22, 2012 11:27 pm

Re: Японски кухненски ножове

Post by Брадли » Fri Apr 07, 2017 7:27 pm



може би най-доброто накири в ценовия си клас

ivovlad
разучаващ
Posts: 53
Joined: Mon May 07, 2012 10:38 pm
Skype: ivovlad
Location: София
Contact:

Re: Японски кухненски ножове

Post by ivovlad » Sat Apr 29, 2017 7:05 pm

Брадли wrote:
Fri Apr 07, 2017 7:27 pm


може би най-доброто накири в ценовия си клас
Последвах твоята препоръка и току-що си го поръчах *DRINK*
Това ще ми е първият ръждаем нож, надявам се да се справя с поддръжката. Чудя се за тези щамповани йероглифи, дали да не ги запълня с някаква черна или червена боя - няма да се събира ръжда, а и ще е ефектно...

Post Reply

Return to “Кухненски ножове”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest