Page 20 of 20

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Sat Mar 11, 2017 12:38 am
by erosennin
universum wrote:
erosennin wrote: Като цяло герберга бих го взел ако ще ходя някъде, с много голяма влажност, но трудно бих го предпочел през класик-а, трифлекс-а или кансбол-а.
Това предполагам се дължи на факта, че последните са леки, удобни и вършат почти същата работа като Гарберг-а?
Първият ми нож беше Мора 2010, и може би затова Кансбол-а е в списъка, но като цяло причините са дръжката и стоманата.

Дръжките на трифлекса и кансбол-а са ми по-удобни при работа с голи ръце, гумената част е много по-приятна от пластмасата, освен това са може би една идея по-шикори, като обиколка разликата може би е 3-4 мм. Като височина на дръжката примерно елдрис-а е с най-висока част, и въпреки по-скромната си дължина предоставя чудесно сцепление и удобство при дълга работа, а и в ежедневието.
При класика дръжката не е нищо особено, няма нито сцеплението, нито гардовете на останалите и въпреки това има нещо в тази дръжка, което привлича човек.

Напоследък при заточване използвам CC4 на Fallkniven, предимно по-грубата страна и след това шкурки 2,3,5 и 7 хиляди, след това гои, и CBN емулсията на BRKT, като там е 1 и 0.5 микрона, обикновено след това пак се минава по 1 път през гои за блясък. И докато при 3V проблясък се оправя за нула време и става много остро, поне за моите умения, със сигурност може и по-добре, то при неръждаемите модели на Мора, при 5 000 и нагоре се усеща леко като замазване, и обикновено след 3 000 следва стропинг. Този ефект не го усещам при трифлекс-а и класик-а.

Image
Image

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Sat Mar 11, 2017 4:21 am
by universum
erosennin wrote: При класика дръжката не е нищо особено, няма нито сцеплението, нито гардовете на останалите и въпреки това има нещо в тази дръжка, което привлича човек.
За мен брезовата дръжка на Мора класик ориджинал предлага забележително сцепление. Тънка, малка, в сравнение с останалите обсъждани модели, но подлежи на здрав хват.

Стоманата е важна, да. Напоследък не ми се удава възможност да ползвам и съответно да заточвам морите за обща употреба. Останал съм с едни хубави спомени за ламината на Класик 1 и неръждавейката на Мора 546 (нищо, че се води мека). Тях съм ги ползвал повече и един Клипер от по-новите.

Виж кухненските фростове са добри и откъм дръжка, и откъм стомана, но за тях си има друга тема.

И още нещо има при морите, освен дръжката и стоманата. Цветните пластмаси и дизайнът, който прилагат носят някакъв чар.

Image

Image

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Tue Mar 14, 2017 12:14 pm
by universum
Mora Basic 511 - 2017 Edition
Ръждавейка, ще я пуснат от 25 март 2017
Image

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Mon Apr 24, 2017 10:01 pm
by universum
При новите Мори от бюджетната серия забелязах недостатък при изработката.

На мястото, където острието влиза в дръжката има цепнатини между острието и пластмасата от двете страни.

Не ми е за пръв път да пълня луфтове с поксипол, но досега това беше проблем при други марки.

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Tue Apr 25, 2017 3:28 pm
by universum
Image

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Fri Apr 28, 2017 9:35 am
by universum
Image

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Tue May 30, 2017 7:09 am
by universum
Един от неуспешните според мен ножове на Мора.
Неуспешен, понеже не си го купих :)
Стик танг и 17 см острие :shock:
Уж ще го прекратяват през 2017.

Image

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Wed May 31, 2017 7:34 pm
by universum
Image

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Thu Jun 01, 2017 4:31 pm
by universum
Image

Вече наличен в тулшоп.

Ако искате този цвят е добре да уточните при поръчки от сайта. Защото имат и червената версия налична.

Re: MORA - всичко за марката

Posted: Thu Jun 08, 2017 5:42 am
by universum
Едно упътване за начинаещи при избор на нож Мора. Image